jak šetřit peníze prasátko

30 tipů, jak pohodlně ušetřit tisíce korun ročně

V dnešní době není lehké ušetřit nějaké ty peníze z výplaty. V jednom kuse jsme bombardovaní nějakou reklamou, slevovou akcí, výprodeji nebo Black Friday.

Pokud také patříte k těm, kteří žijí od výplaty k výplatě a je pro vás téměř nemožné ušetřit alespoň 10% z výplaty, zkuste si projít těchto 30 tipů, vybrat si z nich ty, které pro začátek bude jednoduché začít praktikovat.

Za celkem krátkou dobu si všimnete, že se vám ušetřené peníze začínají hromadit, zalíbí se vám to a začnete zkoušet i ostatní tipy.

Nejdříve vám dáme tipy, které jsou spíše z dlouhodobého hlediska, pak přejdeme k těm každodenním, jednodušším tipům.

10 tipů k dlouhodobé úspoře

Tyto tipy se sice hůře aplikují, zato vám po jejich realizaci vydrží mnohem déle a nemusíte se k nim už tolik vracet:

Odměňte sami sebe

Jakmile vám na účet přijde výplata, odměňte nejdříve sami sebe a odložte si z výplaty alespoň 10 %, nejlépe na spořící účet a je-li to pro vás vysoká částka, tak začněte s menší. Díky tomu nebudete mít peníze k utrácení hned k dispozici  

Vyřešte své dluhy co možná nejdříve

Co je nejtěžší obejít, tak je hypotéka. Je to pravděpodobně největší měsíční výdaj mnoha domácností. Zkuste se dotázat vašeho finančního poradce, jestli není možné snížit úrokovou sazbu, i když je v dnešní době hypoteční trh nestabilní.

Refinancováním hypotéky se však dá ušetřit více peněz, než si myslíte. Totéž platí u půjček. Pokuste se konsolidovat veškeré půjčky do jedné s výrazně nižším úrokem.

Platíte velkou sumu za povinné ručení?

Kdy jste naposledy přezkoumávali cenu svého povinného ručení? Trh s pojištěním se také relativně rychle mění a stálo by za to poohlédnout se po výhodnějším povinném ručení.

Nově nabízíme srovnání všech povinných ručení a umíme nabídnout všem svým zákazníkům tu nejvýhodnější pojistku. Navíc automaticky hlídáme změny na trhu a před uplynutím zkušební doby znovu pro své klienty přezkoumáme trh, jestli se za tu dobu neobjevila jiná, ještě výhodnější pojistka. Zákazník nemusí nic vyřizovat, nikam chodit, vše vyřídíme za něj:

banner povinné ručení

Ušetřete za dopravu

Ruku na srdce. Opravdu potřebuje vaše domácnost vlastnit více než dvě osobní auta? V mnoha případech bývá automobil největší zbytečný výdaj, uvážíme-li dnešní ceny pohonných hmot, pravidelnou údržbu, havarijní pojištění, povinné ručení atd.

Zvažte, zda potřebujete vlastnit dva automobily v jedné domácnosti. Nechte jednou za čas své auto doma a jděte do práce pěšky, na kole nebo využijte hromadnou dopravu. Měsíčně se vám podaří ušetřit značnou část finančních prostředků.

Dovolená o letních prázdninách

Je nám jasné, že pro mnohé Čechy je letní dovolená u moře otázkou života a smrti. Zkuste se sbalit a vyrazit letos do kempu pod stan. V České republice je obrovská nabídka kempů a jejich vybavení a nabídka služeb rok co rok roste. Taková třídenní stanovačka v Karpatech je stejně pro mnohé děti větší zážitek než týdenní pobyt u moře.

Poproste své známé o zapůjčení chaty nebo vezměte partnerku do divoké přírody a stanujte ve vyhrazených nocovištích na turistických stezkách. Za ubytování ušetříte značnou část peněz a navíc můžete vyrazit vícekrát za sezonu.

Jde to i bez bankovních poplatků

Dnes jsou poplatky za vedení účtu, transakce, SMS… opravdu zbytečné výdaje a lidé je stále platí jen kvůli lenosti změnit svou banku. Kdyby si možná zjistili, kolik peněz mohou za rok utratit, možná by si odchod k jiné bance rozmysleli.

Přitom to není vůbec složité, časově nenáročné, přechod k jiné bance za vás zařídí banka, ke které přecházíte. Nevyhnete se jedné návštěvy v nové bance, za tu roční úsporu peněz to opravdu stojí.

Platíte příliš za mobilní tarif?

Pokud jste již dlouhou dobu nezměnili svůj mobilní tarif, zkuste se porozhlédnout, jaké nové balíčky operátoři nabízí. Možná narazíte na tarify s lepší nabídkou za stejné, ne-li menší peníze.

Takový průzkum vám nezabere skoro žádný čas, využít můžete náš online srovnávač mobilních tarifů:

srovnání mobilních tarifů

Jídelníček na týden

Skvělý způsob, jak ušetřit na jídle. Takové ty každodenní menší nákupy svádí k nakupování potravin, které jsou buď nezdravé (sladké limonády, různé snacky a lahůdky…) nebo nakupování potravin, které nakonec nespotřebujeme.

Když si sepíšeme týdenní jídelníček, ujasníme si, co budeme vařit, napíšeme si nákupní seznam a pak provedeme větší nákup, vyvarujeme se nákupu zbytečností. Uvidíte, jak moc se dá tímto způsobem ušetřit.

Plaťte méně za internet

V předchozím článku o rodinných tarifech jsme vám znázornili příklady spojení služeb u operátorů. Například díky spojení mobilního tarifu s pevným internetem dokážete ušetřit stovky korun měsíčně. V článku jsme rozebrali nabídky pro single, pár a rodinu, mrkněte do článku zde.

banner jak ušetřit u internetu

Omezte své „zlozvyky“

Asi nejtěžší tip pro mnohé z nás, zároveň je ale zdravý a hodně úsporný. Určitě bychom mohli vytknout cigarety a konzumaci alkoholu, zde bychom jistě mohli zvážit, zda je opravdu nutné mít každý víkend svou hladinku. Dáme vám ale rychlé tipy, u kterých si ani neuvědomujeme, že nás měsíčně stojí několik sto korun:

  • Káva s sebou
  • Kupování limonád (nezapomínejte si vzít vodu s sebou a nepřispívejte tak plastovým odpadem)
  • Nákupy časopisů (veškeré rady a tipy nebo články lze dnes číst v elektronické podobě)
  • Stojíte ve frontě u kasy a neodoláte nákupu laskomin u pásu
  • Rychlé občerstvení (nezdravá strava, pro kterou máme všichni slabost)

Nyní přejdeme k těm rychlejším tipům, které lze aplikovat ze dne na den:

20 rychle aplikovatelných tipů

Snadno aplikovatelné tipy, se kterými doporučujeme začít. Oproti těm dlouhodobějším se ale hůře udrží, může se klidně stát, že za nějakou dobu z těchto zásad opět vypadnete:

Oběd v krabičce

Chodíte v práci na oběd do restaurace? Vemte si jídlo s sebou do krabičky. Uděláte-li to alespoň dvakrát týdně, můžete ušetřit klidně 500 Kč měsíčně, možná i více.

Jezte méně masa

Nahraďte jednou za čas maso luštěninami. Taková čočka s volským okem nebo rajská omáčka s těstovinou…

Maso je drahé, jeho každodenní konzumace také není úplně zdravá.

Privátní značky

Až příště půjdete na nákup do svého supermarketu, sáhněte po privátních značkách řetězce. Jsou levnější, kvalitou ale srovnatelné s konkurenčním zbožím s lákavějším obalem. Často je vyrábějí ti samí výrobci potravin. Cena je nižší, protože ušetří značnou část peněz za reklamu a dražší regálová místa.

Nakupovat ve velkém

Pokud narazíte na trvanlivé potraviny v akci, nakupte větší množství. Někdy vám to pomůže i v rozhodování, co opět uvařit.

Party doma

Návštěva nočních klubů a restaurací leze do peněz. Zkuste někdy změnu, zahrajte si deskovou hru s kamarády doma nebo na zahradě a kupte k tomu lahvinku v obchodě. Úspora je znatelná.

Zaměstnanecké benefity

Dostáváte v práci zaměstnanecké benefity z cafeterie? Skvělé! Využijte je naplno a ušetřete. Dají se využít na nejrůznější aktivity, od lístků do divadla, vstup do fitka, masáž až po nějaké pobyty.

Výhodné může být i směnit benefity se svým známým, který nedokáže své našetřené body utratit. Můžou to být body k nákupu například outdoorového vybavení na různých e-shopech nebo elektroniky.

Roční jízdné MHD

Jezdíte-li pravidelně MHD a máte měsíční nebo čtvrtletní tarif, zvažte, jestli se vám nevyplatí mít tarif roční. Ušetřit můžete minimálně 1.000 Kč.

Cvičení doma nebo venku

Pokud milujete pravidelné navštěvování fitness center, tak tento tip není úplně pro vás, investujte do svého zdraví. Na mysli máme spíše návštěvníky, kteří navštěvují fitness jen za účelem zaběhání si na pásu, nedej bože, když do takového fit centra dojíždí autem. Ušetřete finanční výdaj za vstupné a jděte se proběhnout do přírody. Mrkněte na mapy.cz, kde jsou vyznačená workoutová hřiště, třeba se nachází v blízkosti vašeho bydliště a ani o tom nevíte.

Pořiďte si prasátko

Hromaďte drobné, které vám překáží v peněžence nebo nalézáte po kapsách. Nevěřili byste, kolik peněz se dá takto za pár měsíců nahromadit.


Přihlásit se k newsletteru

Zajímaly by vás nejlepší nabídky mobilních tarifů, ceny internetu, pojištění a dalších služeb? Stačí zadat svou emailovou adresu níže, jednou měsíčně zasíláme newsletter s nejlepší aktuální nabídkou na trhu:

 

Z odběru newsletterů se můžete kdykoliv odhlásit.


Energie u spotřebičů

Berte v potaz energetickou náročnost spotřebičů, hlavně při koupi. Zjistěte si u poskytovatele energie, jak je to s nízkým tarifem a perte hlavně v časech nízkého tarifu.

Úspornější žárovky mohou být dražší, ale z dlouhodobého hlediska se jejich pořízení vyplatí.

Šetření vodou

Tip, který by vyšel na samotný článek. Někde vám poradí, že sprcha každý den nám finančně i zdravotně nesvědčí, pořízení myčky atd.

Pouze ve zkratce – nainstalování perlátoru na kohoutek u dřezu a úsporné hlavice u sprchy, to jsou šetřiče průtoku vody, málokde vám toto poradí.

Věrnostní programy, slevové kupony

Máte-li už napevno rozmyšlení nákup vysněného produktu, zkuste si na internetu dohledat, jestli daný e-shop nenabízí nějaké slevové kupony, slevu za odběr newsletteru nebo odměnu za první nákup či registraci. Většinou lze ušetřit buď 10 % z ceny nebo min. 100 Kč za první nákup.

Cashbacky na e-shopech

Čím dál více jsou e-shopy napojené na různé cashbacky (Hamty, Tiply…), u kterých lze nazpět získat část peněz z nákupů.

Cashbacky mají na Bookingu nebo na webech prodávající letenky. Protože se zde utrácejí i vyšší tisíce korun, takový cashback může být i v řádech stokorun. To samé platí i u pořizování nového nábytku.

Co nechcete, prodejte

Prodejní kanály, jako je Bazoš nebo Sbazar, různé Facebook bazarové skupiny, vám pomohou celkem rychle prodat věci, které vám už spíše překáží.

Knihovna

Pořízení knih může být někdy nákladné, vezmeme-li v úvahu, že některé tituly se prodávají i za tisíce korun. Půjčení knih v knihovně je oproti tomu finančně zanedbatelné.

Počkejte s nákupem pár dní ne-li týdnů

Neukvapujte se v nákupech, dobře si rozmyslete, jestli o daný produkt opravdu stojíte. Dejte si čas na rozmyšlenou, klidně i pár týdnů.

Neutrácejte za oblečení

Dnešní módní fast fashion, to je peklo. Móda je jeden z největších znečišťovatelů planety. Místo pořízení většího množství nekvalitního oblečení raději investujte do kvalitnějšího kousku, pečujte o něj dle štítku a uvidíte, jak dlouho vám vydrží.

Nenakupujte nárazově, vyzkoušejte si pečlivě oblečení, stává se, že se člověk vrátí z nákupů domů a zjistí, že mu polovina oblečení není nebo ještě hůř, že se mu vlastně nelíbí.

Ukliďte si v šatníku, dělejte to pravidelně, nebude pak docházet k tomu, že narazíte na zapadlé zapomenuté kusy oblečení.

Půjčování věcí

Hobby markety dnes nabízí půjčování nářadí a drahých přístrojů, lze si tak pronajmout například svářecí techniku, jejíž pořízení se vyšplhá přes 10.000 Kč. Na zahradní party si lze zapůjčit chlazení a pípu na sud piva, takové zapůjčení nabízí pivovary i různí soukromníci.

Seznam věcí, které lze dnes zapůjčit, je opravdu velké, od nářadí až po automobil či karavany na prodloužený víkend.

Starejte se o své věci

Budete-li se dobře starat o své věci, budou vám dobře sloužit dlouhá léta. U oblečení to může být doporučené praní a údržba, u elektroniky například doporučení chování k baterii nebo různé bezpečnostní doporučení u počítačů či mobilů.

Oprava spotřebiče nemusí být drahá

Existuje sdružení opravářů, domácích kutilů, kteří si přivydělávají drobnými opravy elektrospotřebičů. Přes portál lze snadno zjistit, jestli se ve vaší blízkosti nenachází nějaký domácí kutil, kolik by taková oprava mohla stát a jaké má reference.

banner žena telefonuje jak ušetřit