5G internet kabely

Jaké vymoženosti a jaká rizika přináší 5G internet

Jaký technologický pokrok nám přináší 5G internet? Pátá generace mobilních sítí se celosvětově označuje zkratkou 5G a přináší s sebou desetkrát rychlejší internetové připojení. Jaké další vylepšení přináší a jaká rizika 5G internet představuje?

Co je 5G internet

Zatímco 3G síť nám kdysi přinesla internet do mobilu a 4G síť zvýšila rychlost přenosu dat, 5G internet slibuje bez nadsázky revoluci v oblasti využívání nových technologií.

Nejsilnější stránkou 5G sítě má být přenosová rychlost odhadovaná až na 20 Gb/s. Pro představu, když budete posílat emailem fotky z dovolené pomocí sítě 3G, jejich nahrávání vám zabere klidně i 20 minut, pomocí sítě 4G ten samý soubor pošlete za 5 minut. Skrz 5G internet se všechny fotky nahrají okamžitě.

Další silnou stránkou 5G sítě je zrychlení komunikace 5G přístrojů mezi sebou navzájem, a to až na jednotky milisekund. 5G internet je vyvíjený široko kapacitně tak, aby zvládl obsloužit miliony lidí a připojených přístrojů v jeden moment na jednom místě.

Zdá se, že svět konečně našel lék na nestabilitu internetového připojení.

Vyšší rychlost a kratší reakce mezi přístroji ovlivňuje i fakt, že 5G internet může fungovat do jisté míry decentralizovaně bez závislosti na mobilním operátorovi.

5G internet v České republice

První zemí, kde 5G internet spustili do komerčního provozu, byla v roce 2019 Jižní Korea. V České republice se o volné 5G kmitočty začalo soutěžit teprve v srpnu roku 2020. O rok později už všichni tři čeští operátoři připojení k 5G síti svým klientům nabízejí.

Například O2 slibuje výrazný nárůst pokrytí 5G sítí po celé ČR do konce roku 2022 a v následujících letech v rozšiřování pokrytí dále pokračovat. Operátor O2 láká nové zákazníky na moderní designový modem s názvem O2 5G Box, zapojení 5G Internet O2 je pak opravdu snadné a zvládne to opravdu každý, bez žádných stavebních úprav a návštěvy technika. Jednoduše zapojíte modem do zásuvky a Wi-Fi se sama zprovozní. O2 5G Box disponuje nejmodernějším bezdrátovým připojením Wi-Fi 6. Díky němu budete moct surfovat se stabilním 5G internetem, bez ohledu na počasí nebo počet připojených uživatelů.

5G internet banner s internetem

Přístroje pro připojení k 5G sítě

Samotné pokrytí 5G signálem ale k připojení nestačí. Nutností pro vás bude koupit si telefon a případně i další zařízení podporující 5G internet. V dnešní době nejsou ale ceny nových zařízení tak vysoké. Díky příznivým cenám nových 5G zařízení se očekává, že masový nástup páté generace mobilní sítě bude mnohem rychlejší než u sítí 3G a 4G. Tímto tempem se odhaduje, že do roku 2026 bude prostřednictvím 5G sítě připojeno 60 % uživatelů po celém světě, to je zhruba 3,5 miliardy lidí.

Každá globální novinka nebo technologický vývoj budí vedle těch pozitivních emocí i ty negativní. 5G internet se samozřejmě také neobešel bez kritiky.

Skrytá hrozba jménem 5G internet

Každá novinka, která se týká lidského života, vyvolává v části lidí nadšení a v jiné obavy. Zděšení lidu se nevyhnul v 15 století ani vynález knihtisku. Taktéž to bylo s prvním automobilem na konci 19 století. I spuštění internetu v roce 1987 nebudilo mezi lidmi velkou důvěru. Nejinak je tomu i dnes, při celosvětovém zavádění 5G sítě.

Od roku 2018, kdy se o 5G síti začalo veřejně mluvit, zahltila tištěná i internetová média mnoho šokujících zpráv varující před dopadem elektromagnetického záření z 5G vysílačů na život a zdraví rostlin, živočichů a samozřejmě i lidí. 5G internet a jeho záření prý hromadně zabíjí ptáky a včely, způsobuje nevratné loupání kůry stromů, zvyšují rizika onemocnění rakovinou a neplodnosti a v době korona krize mohlo 5G záření i za vznik tohoto viru.

5G internet anténa na paneláku

Není tedy překvapivé, že po celém světě, Českou republiku nevyjímaje, zakládají odpůrci 5G sítí protestní spolky a podepisují petice. Máme ale opravdu důvod se 5G sítě obávat? Kritici zavádění téhle nové technologie argumentují tvrzením, že vysílače 5G signálů budou vydávat tak vysoké elektromagnetické záření, že se naše tělo začne přehřívat. Tím bude docházet k nevratnému poškození lidské tkáně a následnému vzniku rozličných nevyléčitelných chorob.

Je pravda že každý vysílač vydává určitou dávku tepelného záření. V případě 5G vysílačů se jedná o výkon přibližně 1 W. Pro srovnání – slunce ozařuje 1 m2 výkonem 800 W. Museli bychom tedy být v těsné blízkosti několika set vysílačů zároveň, abychom vůbec pocítili nějaké oteplování svého těla.

Český telekomunikační úřad, který má budování a provoz 5G sítě na starost, musí dodržovat hygienické limity státního zdravotního ústavu. Díky těmto limitům nemůže docházet k měřitelnému a prokazatelnému zvýšení teploty v lidském těle. Nevěřte hoaxům a dezinformacím, 5G internet žádné riziko pro lidské zdraví nepřináší.

5G internet v chytré domácnosti

Ráno vám zvoní budík, než stihnete vylézt z postele, žaluzie na oknech se samy vytáhnou, topení se sepne na vyšší teplotu a v kuchyni se vám zapne rychlovarná konvice s vodou na vaši ranní kávu. Ano, toto je už v dnešní době možné. Systémy chytré domácnosti začínají pronikat i v České republice.

5G internet smart building
Chytrou domácnost můžete zprovoznit v jakémkoli domě či bytě, chytrý dům musíte jako „chytrý“ postavit od základové desky.

Už v roce 2019 u nás mělo 5 nebo více připojených chytrých zařízení 30 % domácností. Díky snadné instalaci přes software v mobilním telefonu je chytrá domácnost na dosah každému. Největší oblibě se těší chytré televize a herní konzole, osvětlení, meteostanice a termostaty. Výjimkou nejsou ale ani finančně náročnější ohřevy bazénu, zabezpečení domu před vloupáním nebo chytré elektroinstalace.

Chytrou domácnost můžete zprovoznit v jakémkoli domě či bytě. Oproti tomu chytrý dům, tzv. smart building, který je jako chytrý už projektovaný, včetně všech specifických stavebních úprav, musíte postavit od základové desky.

Je s podivem, že ačkoliv chytré domy a domácnosti nabízejí široké možnosti zabezpečení vašeho majetku kamerovými systémy, automaticky zamykanými zámky dveří nebo čidly pohybu, samotné chytré přístroje a jejich software zabezpečeny téměř nejsou. A ani sami uživatelé své virtuální bezpečí také moc neřeší.

Tenhle přístup se ale může vymstít. Asi nikdo nechceme, aby kvůli mezeře v zabezpečení unikly naše přihlašovací údaje z chytrých televizí, hlasové či videozáznamy z našeho soukromí nebo takové maličkosti, jako kolik káv denně vypijeme a v kolik hodin opouštíme dům.

Jak si chránit svou chytrou domácnost

  • Zjistěte, jestli se vámi vybraná chytrá zařízení dají aktualizovat. Pokud ne, pryč od nich. Novou aktualizaci vždy okamžitě nainstalujte.
  • Nepřipojujte všechna chytrá zařízení k jedné síti. Využívejte hosting na svém domácím zabezpečeném wifi routeru. Podle průzkumu společnosti Avast nemá domácí router zabezpečený 60 % Čechů.
  • Stahujte si software pouze z důvěryhodných zdrojů.
  • Vypínejte kamery a mikrofony na chytré TV pokaždé, když je bezprostředně nepotřebujete.
  • Pro maximální bezpečí kameru na notebooku nebo tabletu přelepte černou páskou a mikrofony odpojte od zařízení.
  • Nezadávejte přes chytrá zařízení citlivé údaje jako jsou například hesla k bankovním účtům.
  • Dokupte si dodatečný bezpečnostní software u některé renomované antivirové společnosti.
  • Chraňte nejen svůj majetek, ale také své soukromí, to už si totiž podruhé koupit nemůžete.

Další rady a tipy, jak se chovat bezpečně nejen na internetu, píšeme v článcích:

Nebezpečí na internetu na notebooku

Nebezpečí na internetu. Jak vyzrát na rizika online světa?

Na internetu jsme každý den a bereme to jako samozřejmost. Sledujeme videa, bavíme se s přáteli, sdílíme zážitky nebo píšeme emaily. Upřímně, většina z nás asi moc nepřemýšlí nad tím, jaké nebezpečí na internetu nám hrozí, a to je chyba

bezpečnost na internetu senior na pc

Jak na bezpečnost na internetu nejen pro seniory

Právě senioři spadají do té skupiny lidí, která nejčastěji posílá právě ty různé dezinformační maily. A nešíří pouze dezinformační maily nebo hoax, ale jakýkoliv spam. Email je pro seniory základní komunikační nástroj, používají ho daleko častěji, než třeba mladí lidé, kteří ke komunikaci používají jiné nástroje