bezpečnost na internetu senior na pc

Jak na bezpečnost na internetu nejen pro seniory

V minulém článku o nebezpečí na internetu jsme oslovovali spíše mladší ročníky, kteří internet používají denně a mnohdy si ani neuvědomují, jaké nástrahy na ně číhají. Nyní se podíváme na bezpečnost na internetu pro seniory.

Rozlišení pravdy od lží, různé dezinformace

Spousta lidí si čte nějaké zpravodajství na internetu a nedokážou moc rozeznat, jak moc je ten zdroj relevantní nebo důvěryhodný. Spousta lidí také věří neověřeným informacím ze sociálních sítí, které nám buď to poslal někdo známý, tak tomu věříme, protože by nám ten dotyčný přece neposlal nic, čemu by sám nevěřil nebo jednoduše jsou to informace od lidí, kteří se „tváří důvěryhodně“.

Žijeme v době, kdy při procházení na internetu slyšíme strašně moc „hlasů“ současně. V minulosti jsme slyšeli maximálně dva nějaké „silné hlasy“, které nám říkaly že tohle je relevantní, tohle je důležité, tohle je zásadní, ale v dnešní době se bohužel velmi často stírá rozdíl mezi pravdou a lží.

V posledních letech totiž vůbec nezáleží na tom, jestli se třeba k různým tématům, k různé problematice vyjadřují lidé s nejrůznějšími akademickými tituly. V minulosti skutečně platilo, že když byl někdo vystudovaný vysokoškolák, který měl titul, tak jsme jeho výrokům mohli automaticky věřit. Když ale sledujeme různé internetové debaty nebo výstupy dnes, tak vidíme, že velmi často ti odborníci poskytují informace, které jsou v rozporu s pravdivým tvrzením.

Určitě to není problém týkající se pouze seniorů, bohužel nás všechny takové zavádějící informace ovlivňují denně, samozřejmě i ty, kteří se na internetu pohybují už desítky let. Ověřujte si zdroje informací, hledejte původní zdroje té dané informace. Nejhorší je pak takové neověřené informace šířit dále mezi své přátele a rodinnými příslušníky.

DOPORUČENÍ:

  • Každou informaci si ověřujte, dohledávejte původní zdroje.
  • Příklady instituce, u kterých můžete ověřit informace – webové stránky ministerstva zdravotnictví, ministerstva vnitra…
  • Zveřejněné informace by měly být podloženy různými vědeckými poznatky.
  • Jakkoliv nešiřte poplašné zprávy nebo dezinformace.

Řetězové emaily

Právě senioři spadají do té skupiny lidí, která nejčastěji posílá právě ty různé dezinformační maily. A nešíří pouze dezinformační maily nebo hoax, ale jakýkoliv spam. Email je pro seniory základní komunikační nástroj, používají ho daleko častěji, než třeba mladí lidé, kteří ke komunikaci používají jiné nástroje.

Často můžeme vidět, že takové maily senioři nerozesílají, aby nějak propagovali svůj názor nebo svoji myšlenku, ale oni věří, že dělají něco dobrého, že zjistili nějakou důležitou informaci, o které média mlčí. V takových emailech naleznete typickou větu: „tohle se v oficiálních médiích nedozvíte“ nebo „Česká televize o tom mlčí“. Věří tomu, že něco objevili a usoudí, že by bylo dobré o tom informovat ostatní, jak nám věci tají.

bezpečnost na internetu senior s notebookem

V té záplavě mailů je velká část těch dezinformačních, které jsou bohužel navázány i třeba na kriminalitu a na podvody, protože celá ta část dezinformací vede přímo k trestné činnosti.

Příklad z praxe:

Když se začala zavádět nová síť 5G, šířily se dezinformační zprávy o negativním dopadu na naše zdraví, sledování atd. Díky tomu se lidé 5G sítě obávali, a to nahrálo podvodníkům, kteří začali nabízet USB flashdisk pod názvem „5G bioshield usb key“ za zhruba 7-8 tisíc korun. Ta měla zařídit to, že když jí zapojíte do svého počítače, tak se okolo vás vytvoří jakási ochranná bublina, chránící před 5G sítí. Samozřejmě je to nesmysl, prodávali akorát obyčejný USB flashdisk tvářící se zázračně za neskutečný peníze.

Další příklad:

V době koronaviru jste mohli narazit na doporučené doplňky stravy, které vás před koronavirem zaručeně ochrání. Podvodníci nabízeli takové balíčky doplňků stravy i za několik tisíc korun. Reálně se však takové doplňky stravy dají nakoupit za pár stovek.

Sociální bubliny, konfirmační zkreslení

Na sociálních sítí si dnes člověk velmi snadno nalezne skupinu lidí, kteří vytvářejí nějakou sociální bublinu. V takových bublinách je pak slyšet jenom jeden hlas, který tam rezonuje, říká se tomu „efekt místnosti ozvěn“. Je to hlas, který akorát utvrzuje ten náš názor a dochází tam k tzv. „konfirmačnímu zkreslení“, jinými slovy, potvrzujeme si ten svůj názor u těch ostatních lidí a vlastně pak věříme tomu, že tak, jak se komunikuje v té skupině, komunikují všichni lidé v České republice.

Věříme, že ten názor, který tam zaznívá, je ten správný. To je bohužel fikce a sociální sítě takto přispívají k tomu, že se ta komunita lidí velmi polarizuje a vznikají takové sociální bubliny velmi „polárních názorů“, jednoduše pak vnímáme jen metaforicky řečeno „bílou nebo černou“, ale už nevidíme „šedivou, barevnou, červenou nebo žlutou“. Jednoduše pak zde vznikají různé extrémní názory.

Veškeré takové chování na internetu pak mohou vést k mnoha psychickým problémům. Člověk může být paranoidní, vede to samozřejmě k vyšší agresi vůči jinému názoru, může se začít více uzavírat do sebe, to pak může vést k depresím. Můžeme si všimnout, že se deprese či podrážděnost mezi lidmi v posledních letech velmi rozšiřuje.

Internet je dobrý sluha, ale špatný pán.

bezpečnost na internetu starší dáma s mobilem

Základní bezpečnost na internetu

Nyní k těm techničtějším věcem. Všechny následující doporučení jsme blíže popisovali v minulém článku, u každého bodu naleznete odkazy…

Emaily a jiné zprávy

Setkat se můžete s útokem přímo na vás, kdy pod nějakou manipulací vyzradíte své citlivé osobní údaje, hesla či přístupové kódy do internetového bankovnictví. V praxi to vypadá tak, že obdržíte email od důvěrné instituce (může se tvářit, že vám ho poslali z vaší banky). Součástí emailu může být soubor v příloze (nestahovat!) nebo odkaz na jinou stránku. Na odkaz nikdy neklikejte, v nejlepším případě podezřelý email vůbec neotevírejte a rovnou ho smažte. Pokud se jedná o zprávu z banky, která vás o něco žádá (proklik skrz odkaz), ověřte si telefonicky se svou bankou tyto informace.

Vedle útoku na vás se můžete setkat s útokem na vaše zařízení (PC, mobil), kde pomocí stažení souboru v mailu nabourají vaše zařízení a mohou sledovat vaše chování. Lze se tak dostat k vašim osobním údajům, heslům nebo přístupovým kódům. Útočníci se díky tomuto útoku dokáží zmocnit vašeho přístroje tak, že ho vyřadí z provozu a za tučné výkupné vám ho opět do provozu vrátí.

Více o emailech zde…

Bezpečná hesla

  • Doporučujeme volit delší hesla složená z několika slov nebo hesla složená z malých a velkých písmen, čísel a znaků.
  • Nemějte jedno heslo na všechny účty a přístupy (jedno heslo = jeden účet)
  • Hesla typu: „12345“, „qwertz“, „heslo123“ nejsou bezpečná.

Jaké volit hesla a kam si je ukládat se dozvíte zde…

Bezpečnost na internetu u mobilů

  • Používáte-li mobilní data, tak při jejich nepoužívání je vypínejte, skrz jejich vysílání lze sledovat vaše poloha. Totéž platí u geolokace. Útočník pak ví, že nejste doma a může si napochodovat k vám domů a vykrást vás.
  • Jste-li v zahraničí, nesdílejte fotky v té době z dovolené na sociální sítě, útočník opět ví, že je pravděpodobně vaše domácnost prázdná.
  • Používejte antivirový program na svém mobilu a počítači, požádejte někoho z rodiny o jeho aktivaci nebo prodejce v obchodě.
  • Stahujte pouze z důvěrných zdrojů, aplikaci si ověřte např. dle hodnocení nebo od jakého vývojáře to je.
  • Pozor na přístupy, které udělujete novým instalovaným aplikacím. Je podezřelé, když aplikace na sledování zdraví vaší baterie na mobilu žádá přístup ke kontaktům nebo do galerie. Takovým aplikacím se raději vyhněte.

Bezpečnost na internetu u mobilu a více o zabezpečení mobilu zde…

bezpečnost na internetu smartphone v ruce
Pokud jste připojený k internetu pomocí veřejné sítě (Free Wi-Fi), vyvarujte se zadávání vašich přístupových hesel a nepoužívejte internetové bankovnictví.

Bezpečnost na sociálních sítí

O sociálních sítí jsme už dnes mluvili. Jsou zde i větší rizika, jako je ztráta soukromí, zveřejňování a sdílení fotek s celým světem, krádež vašeho účtu nebo klonované profily.

Veškeré tyto informace naleznete zde…

Doporučujeme si přečíst celý článek o nebezpečí na internetu, i když tam možná narazíte na pojmy, které neznáte, pravidelně přidáváme nové pojmy do našeho Slovníku pojmů. Bezpečnost na internetu je důležitá, není tak nemožná, jak se mnohým může zdát, stačí dodržovat základní pravidla, spíše moc nedůvěřovat a pokud možno co nejvíce ověřovat.

Nebezpečí na internetu na notebooku

Nebezpečí na internetu. Jak vyzrát na rizika online světa?

…Dalším problémem by mohla být naše lenost odhlašovat se ze všech možných sociálních sítí. Mohou se najít jedinci, kteří nám prolomí i sebelepší zabezpečení v telefonu a vaše účty zneužijí…

Zdroj:

youtube.com/watch?v=xbayyXRvEYc&t=1s