chytrá domácnost zvenku

Chytrá domácnost, sci-fi se stává každodenní realitou

Už to není jen o sci-fi představách, v takové chytré domácnosti už nějaký ten rok hodně domácností žije. Chytrá domácnost svým majitelům ráno k budíku nastaví topení v kuchyni a koupelně, podle nastavení jejich kávovaru kávovar přesně ví, kdy svému majiteli přichystat oblíbené espresso.

Mezitím, co si celá rodina dopřává snídani, lednice shromažďuje data o stavu potravin a posílá vám do mobilu nákupní seznam. Než se vydají do práce, ještě zkontrolují stav nabití svého elektromobilu na hodinkách a vyrážejí do zaměstnání.

Po práci se všichni vracejí domů a naše ratolest si stěžuje na rýmu. Naše chytrá domácnost a její zdravotní senzory však tento problém rozpoznaly již ráno, a dokonce jej na nás upozornili, tak víme, že již cestou domu nemusíme nikam zajíždět, protože léky na nachlazení jsou již objednány.

Chytrá domácnost po technické stránce

Velmi zjednodušeně, za chytrou domácnost neboli smarthome můžeme označit tu domácnost, která využívá navzájem propojené komunikující spotřebiče, např. bezpečnostní systémy, příjezdová vrata, osvětlení, topení, klimatizaci a další zařízení které dokáže do určité míry fungovat i bez nás.

Aby vaše chytrá domácnost fungovala plynule, je třeba předem zajistit kvalitní internet.

Chytrá domácnost je dnes propojována s různými asistenty, kteří dokáží naslouchat našim povelům a dokáží nám tak usnadnit každodenní život. Potřebujete si vytvořit nákupní seznam a nemáte po ruce papír? Chcete si pustit stopky při cvičení a zapnout tu svou motivační hudbu bez toho, aniž byste museli přestat se svým koníčkem? Pro hlasové asistenty takové povely již v dnešní době nepředstavují žádnou výzvu.

Vývoj jde dopředu, chytrá domácnost se stává čím dál oblíbenější. V roce 2019 u nás mělo pět a více připojených chytrých zařízení 30 % domácností. Díky snadnému zprovoznění přes software v mobilním telefonu je chytrá domácnost na dosah každému. Nejoblíbenější jsou televize, herní konzole, osvětlení, meteostanice a termostaty. S gradujícím boomem fotovoltaických domácích elektráren nejsou dnes výjimkou ani finančně náročnější ohřevy bazénu nebo nabíjecí stanice elektromobilu.

Inteligentní domácnost můžete zprovoznit v jakékoliv domácnosti. Plánujete stavbu nového domu a víte, že chytrou domácnost chcete, je dobré mít už váš budoucí „chytrý dům“ takto projektovaný a stavět je ho jako „chytrý“ už od základové desky.

Přemýšlíte už o chytré domácnosti? Určitě budete chtít, aby obsluha všech připojených zařízení byla co nejplynulejší a bez žádných výpadků. S instalací chytré domácnosti se pojí zavedení 5G internetu. Totiž, nástup 5G mobilní sítě značně pomohla k rychlému rozmachu chytrých domácností, která nejlépe funguje právě s mobilní sítí páté generace.

internet na chatu

Moderní způsoby, jak si zajistit internet na chatu v roce 2023

Je známo, že chaty jsou ideálním místem k odpočinku a relaxaci od shonu moderního světa. Nicméně v současném roce 2023 se internet stává nedílnou součástí každodenního života. V minulých letech se díky covidu rozšířila možnost práce z domova, a to prakticky odkudkoliv. Dnes je běžné pracovat na chatě a užívat si tak příjemné prostředí k práci, pokud máme na chatě dostatečně kvalitní internetové připojení. Existuje několik způsobů, jak si zajistit internet na chatu:

Chytrá domácnost a 5G internet

Každá správná chytrá domácnost běží díky vzájemně propojených chytrých zařízení mezi sebou tak, aby spolu mohla komunikovat a předávat si informace. A právě zde se dostáváme k 5G síti. Jejich propojení zajišťuje stabilní internetové připojení přes Wi-Fi. Někdy lze využít i technologii Bluetooth, ale to není pro chytrou domácnost ideální řešení, Wi-Fi je nutný pomocník.

Koordinaci chytrých prvků má na starost centrální zařízení, které řídí fungování ostatních přístrojů a kontroluje, zda všechno běží podle vašeho původního nastavení.

Víte, co to je Internet of Things (IoT)?
Internet of Things neboli internet věcí je označení pro síť fyzických zařízení, vozidel, domácích spotřebičů a dalších zařízení, která v sobě mají zabudované technologie umožňující vzájemnou komunikaci a propojení těchto přístrojů. Na principu internetu věcí nefunguje jen inteligentní domácnosti, ale také chytrá energetika, vozidla nebo celá chytrá města.

Propojení chytrých zařízení je důležité také pro automatizaci inteligentní domácnosti, a to jak ve vaší přítomnosti, tak i nepřítomnosti. Přístroj A předá přístroji B informaci o svém stavu, přístroj B vyhodnotí informaci a přizpůsobí své další chování. Majitel chytré domácnosti nemusí díky tomu nic dělat. V podstatě může z pohodlí svého gauče, s rukama na zátylku sledovat, jak všechno krásně plynule běží.

Teď to důležité. Aby chytrá domácnost správně a rychle fungovala, potřebujete co nejrychlejší Wi-Fi, a tedy i rychlé internetové připojení. Každé další chytré zařízení totiž zvyšuje zatížení sítě, takže čím vyšší rychlost a spolehlivější internet budete mít, tím lépe. Vysoká rychlost vám obzvlášť pomůže při nahrávání (upload), která mimo jiné zajistí i plynulý přenos videa v nejlepší kvalitě.

Srovnávač poskytovatelů připojení 5G internetu

Jsme online srovnávač cen a nabízených služeb mobilních operátorů a poskytovatelů internetu. Díky spolupráci s mnoha poskytovateli internetu umíme pro vás porovnat tu nejlepší cenovou nabídku (v poměru cena/výkon) mezi nimi ve vašem regionu.

Online srovnávač Cinkly.cz banner

Zdroje:
smanest.com/en/articles/smart-home-as-an-automation-system
netbox.cz/n/chytra-domacnost-proc-k-ni-potrebujes-rychly-internet
cs.wikipedia.org/wiki/Internet_v%C4%9Bc%C3%AD