Jak šetřit mobilní data pohled na mobil

7 tipů, jak šetřit mobilní data, a které aplikace žerou nejvíce

Používání chytrých telefonů bez mobilních dat by bylo značně omezené. Dnes se pomalu všechno digitalizuje a my si postupem času zvykáme na rychlejší a pohodlnější vyřizování. Třeba při cestování hromadnou dopravou můžeme vyřídit pár emailů nebo vzkazů, můžeme si skrz data upravit limity výběrů hotovosti v internetovém bankovnictví nebo když se ztratíme na cestách, jsme rádi, když nám aplikace pomocí dat ukáže cestu kudy dál. Pomocí dat si můžeme koupit jízdenku na vlak předem kdekoliv a nečekat ve frontě u pokladny, rovnou uvidíme, v kolik nám to jede. Jenže každá taková sranda něco stojí. Víte, jak šetřit mobilní data?

Kdo má dnes neomezená mobilní data, tak jejich čerpání asi tolik neřeší. Bohužel ještě dnes stojí neomezený tarif docela dost peněz a určitě chápeme, že toto ne každému vyhovuje.

Mohli bychom zde vytvořit pár kategorií lidí podle jejich spotřeby dat. Tak určitě by zde byli lidé ve skupině, kteří si nedokáží představit svět bez mobilních dat. Ano, jsou to ti, kteří vám budou tvrdit, že 10 GB je hrozně málo. Pak je tu druhá strana lidí, ti si vystačí třeba i s 1 GB. No a prostřední pomyslná skupina lidí, která nemá neomezená data a měsíčně sem tam nějaký ten gigabajt proserfují. Posledním dvěma skupinám bude jistě zajímat, jak šetřit mobilní data.

Jak šetřit mobilní data

A tady jsou, pár tipů, jak šetřit mobilní data:

Přepínejte na Wi-Fi

Mít dnes možnost připojení k internetu přes Wi-Fi jak v domácnosti, tak i v práci, je dnes samozřejmostí. Tak toho využijte naplno a máte z poloviny vyhráno.

Upřednostněte čerpání dat pomocí veřejných Wi-Fi, jako například v kavárně, restauraci, obchodních centrech, knihovnách atd. V součtu tak můžete ušetřit velké množství dat. Při připojení na veřejnou Free Wi-Fi se vyhněte vyplňování jakýchkoliv hesel např. v prohlížečích a už vůbec nepoužívejte své internetové bankovnictví. Více o tom, jak se bezpečně chovat na internetu, v článku:

Nebezpečí na internetu na notebooku

Nebezpečí na internetu. Jak vyzrát na rizika online světa?

Upřímně, většina z nás asi moc nepřemýšlí nad tím, jaké nebezpečí na internetu nám hrozí, a to je chyba. Stejně jako se rozhlédneme při přecházení silnice, dáváme si pozor, aby… 

Aktualizujte aplikace jen na Wi-Fi

Nezapomeňte si nastavit možnost aktualizace aplikací jen při připojení pomocí Wi-Fi. Taková aktualizace jedné aplikace vám může vyčerpat desítky až stovky megabajtů. Pokud byste měli povolené aktualizování i přes mobilní data, váš datový balíček by mohl být brzy pryč.

Jak šetřit mobilní data pomocí úsporného režimu baterie

Ano, čtete správně. Totiž i úsporný režim baterie má vliv na mobilní data. Pokud máte zapnutou funkci úsporného režimu u baterie, tak tím i omezujete některé funkce, které jinak spotřebovávají mobilní data.

Jak šetřit mobilní data pomocí baterie? Tuto funkci lze jednoduše spustit v nastavení pod položkou „baterie“ nebo v ovládacím centru. Výhodou je samozřejmě kromě šetření mobilních dat také šetření baterie.

Jak šetřit mobilní data ovládací centrum v mobilu
V ovládacím centru na mobilu lze snadno zapínat a vypínat úsporný režim baterie.

ZAJÍMAVOST:

Věděli jste, že některé aplikace jsou schopné spotřebovat až 30 % vašich dat, i když je aktivně nepoužíváte?

Nechte se upozornit na překročení limitů

U operátora je toto upozornění běžně nastavené, bohužel ale až když se dostanete opravdu blízko k vyčerpání (cca 80 %). Jak šetřit mobilní data díky upozornění – v mobilu si lze nastavit upozornění, které vás bude informovat o tom, že jste překročili vámi určený limit dat. Pokud touto funkcí váš mobil nedisponuje, využít můžete aplikaci třetích stran, například „My data manager“ nebo „Data usage monitor“.

Jak šetřit mobilní data na cestách – offline mapy

Jedna z hodně používaných užitečných nástrojů v mobilu je navigace. Používáme jí nejen cestou na dovolenou, ale i různě ve městech. Některé naše cesty mohou být náročné na mobilní data, a proto je dobré si takové mapy stáhnout do mobilu a navigaci používat v režimu offline map.

Před cestou na dovolenou do zahraničí si nezapomeňte stáhnout (samozřejmě přes Wi-Fi) mapy do mobilu. Jak cílovou destinaci, tak i samotnou cestu. Jen se koukněte na volné kapacity úložiště na vašem zařízení, takové mapy mohou zabrat klidně i pár jednotek gigabajtů.

Spořič dat u Google Chrome

Google Chrome patří mezi nejoblíbenější prohlížeče. Věděli jste, že nabízí spořič dat pro desktopové i mobilní aplikace? Po aktivaci tohoto spořiče začne Google přijímat menší velikosti fotografií, minimalizovat zdrojový kód atd. Lze tak ušetřit až desítky procent dat.

jak šetřit mobilní data Netflix na mobilu
Mezi největší žrouty mobilních dat patří sledování videí na Netflixu, Youtube, TikToku apod.

Deaktivace mobilních dat pro ostatní aplikace

U IPhone si můžete pohodlně nastavit, jakým aplikacím ponecháte přístup k mobilním datům a jakým naopak ne. Pokud budete chtít u některých aplikací zakázat přístup k mobilním datům, tak stačí v nastavení pod položkou mobilní data sjet trochu níže k seznamu aplikací, kde u každé aplikace máte přepínač, který dle vašeho přání spusťte nebo deaktivujte.

Pod názvem aplikace se také nachází údaj s množstvím spotřebovaných mobilních dat. Podle toho se také můžete rozhodnout, jestli daná aplikace nestojí za vypnutí. U těch nejnáročnějších na mobilní data zvažte jejich deaktivaci a jejich používání odložte na dobu, kdy budete připojení pomocí Wi-Fi.

Jaké aplikace nejvíce žerou

Mezi největší žrouty dat patří:

  • Videohovory přes WhatsApp, Skype, Messenger…
  • přehrávání videí na Netflixu, Youtube, TikToku, Facebooku, Instagramu…
  • poslech hudby skrz Spotify, Youtube Music, Apple Music apod.
  • nahrávání fotografií nebo videí na sociální sítě
  • prohlížení webových stránek s fotografiemi, jako je Instagram
Aplikace Spotřeba dat za 1 hod. při průměrném používání
Netflix2 GB +
YouTube2 GB +
TikTok800 MB +
Instagramcca 700 MB
Twitter300 – 400 MB
Facebookzhruba 100 MB
Spotify30 – 40 MB +

Zdroj: buymobiles.net

Jak získat nejlevnější mobilní data

Proč ale řešíme, jak šetřit mobilní data? No hlavně kvůli úspoře peněz. Když tedy zavedete pár tipů, jak šetřit mobilní data a uvidíte, že nakonec využijete třeba jen polovinu z toho, co normálně spotřebujete. Možná se vám pak bude chtít změnit mobilní tarif za nějaký levnější. S výběrem toho nejlevnějšího tarifu přímo pro Vás, vám určitě rádi pomůžeme.

  1. K získání nového tarifu můžete využít naší online kalkulačku na našem webu cinkly.cz nebo
  2. oslovit naši operátorku skrz chatovací okno v dolním rohu na webu cinkly.cz nebo
  3. kontaktovat nás na telefonním číslem 799 512 512 anebo
  4. na emailové adrese: info@cinkly.cz
banner mobilní služby

Zdroj:
srovnejto.cz/blog
letemsvetemapplem.eu
tarifomat.cz/blog