staré telefony na komodě mobilní tarif

Pamatujete si, kolik jsme platili za mobilní tarif v devadesátkách?

Pamatujete si začátky mobilů v České republice? Tehdy byl mobilní tarif opravdu drahý, a to i ten nejzákladnější, navíc se platilo i za další služby. V dnešním článku zavzpomínáme na své první zkušenosti s mobilním voláním.

První mobilní tarif v ČR

V roce 1996 byl zahájený provoz sítě GSM operátorem Eurotel (dnešní O2). Ještě před tím se využíval analogový standart NMT, jakožto první veřejně dostupná mobilní síť v České republice, ta byla vypnuta v roce 2006.

Volání nebylo zrovna levné, základní mobilní tarif ani nenabízel volné minuty, a to se cenově pohyboval podobně jako dnešní neomezený tarif. K tomu se navíc platilo i za další služby.

ZAJÍMAVOST:

U předchozí sítě NMT se platilo i za příchozí hovor, to s nástupem sítě GSM vymizelo.

Mobilní tarif v roce 1997

Nyní si blíže rozebereme ceny mobilního tarifu po půl roce fungování v ČR od Eurotelu. Na podzim roku 1996 přišel na trh nový operátor Paegas (dnešní T-mobile). U Eurotelu byly ceny mobilních tarifů mírně upraveny, ale byl stále dražší než Paegas. Eurotel měl tehdy velkou výhodu v lepším pokrytí, profitoval z dřívějšího provozování sítě NMT a tím si zajistil lepší infrastrukturu. Paegas musel teprve vše nově vybudovat.

V roce 1997 ještě nebyly předplacené služby, zákazníci si museli vybrat mobilní tarif, který operátor nabízel, další služby se teprve vyvíjeli a SMS v podstatě začínaly.

Mobilní tarify u Eurotelu

V roce 1997 nabízel Eurotel pět mobilních tarifů, jdeme rozebrat jejich ceny. Začneme od toho nejlevnějšího:

Nejlevnější mobilní tarif Start od Eurotelu

Mobilní tarif Start stál 310 Kč měsíčně. Ceny volání za minutu byly stejné do všech sítí, včetně Eurotelu. Ceny se lišily podle časového období na volání:

  • ve špičce: 9,90 Kč za minutu
  • mimo špičku: 4,20 Kč
  • noční hodiny: 3,70 Kč

Mobilní tarif Kontakt

Mobilní tarif Kontakt stál 730 Kč měsíčně. Tento mobilní tarif už nabízel levnější cenu volání v rámci sítě: 3,15 Kč za minutu. Kamkoliv jinam byla pak sazba rozdělena opět na tři období:

  • ve špičce: 10,40 Kč za minutu
  • mimo špičku: 6,90 Kč
  • noční hodiny: 4,60 Kč
starý mobil v ruce mobilní tarif
Eurotel nabízel 5 mobilních tarifů: Start, Kontakt, Global, Optimum a Business.

Nejčastěji aktivovaný mobilní tarif u Eurotelu byl Global

Global stál 835 Kč měsíčně, nabízel 60 volných minut a za další minuty se platilo následovně:

  • v rámci sítě: 3,15 Kč za minutu
  • ve špičce: 7,50 Kč za minutu
  • mimo špičku: 6,90 Kč
  • noční hodiny: 4,60 Kč

Mobilní tarif Optimum

Za ten se platilo 1.780 Kč měsíčně a zákazník získal 150 volných minut. Volání v rámci sítě už bylo o něco levnější, bez ohledu na časové období se platilo 2,60 korun za minutu. Kamkoliv jinam byly ceny stále vysoké:

  • ve špičce: 5,80 Kč za minutu
  • mimo špičku: 4,60 Kč
  • noční hodiny: 4,60 Kč

Nejdražší mobilní tarif u Eurotelu – Business

Ten měsíčně vyšel na krásných 2.620 Kč a s ním jste dostali 300 volných minut, poté vás čekali stejné sazby jako u mobilního tarifu Optimum:

  • v rámci sítě 2,60 Kč za minutu
  • ve špičce: 5,80 Kč za minutu
  • mimo špičku: 4,60 Kč

noční hodiny: 4,60 Kč

staré mobilní telefony mobilní tarif
A jaký byl váš první mobilní telefon?

Mobilní tarif s SMS

Žádný výše zmíněný mobilní tarif volné SMS nenabízel, o to bylo nutné zažádat, měsíční poplatek za službu činil 47 Kč, zákazník tím získal 15 SMS a za každou další platil 2,10 Kč. V té době ještě existovaly některé mobily, které posílání SMS neuměly.

Pěkné ceny, neříkáte? Navíc musíme dodat, že v roce 1997 byla DPH na mobilní služby jen 5 %.

Ano, telefonování bylo na začátku fungování sítí GSM dost drahé. Vedle toho si operátoři nechávali doplácet za mnohé, dnes již samozřejmé, služby:

  • U mobilního tarifu Start, Kontakt a Global se platilo 210 Kč za aktivaci konferenčních hovorů,
  • žádný mobilní tarif neumožňoval aktivaci nezobrazování čísla, to bylo zpoplatněno částkou 420 Kč,
  • poplatek za zobrazení čísla volajícího – za 31 Kč měsíčně, ale jen pokud si zákazník neaktivoval hlasovou schránku, pak to bylo zdarma.

Taky jste mohli puknout, když jste někomu volali a spadlo to do hlasové schránky? V mžiku peníze za minutu pryč. Tehdy byla hlasová schránka pro operátora zlatým dolem, díky špatnému pokrytí tam padalo hodně hovorů a operátor vesele vydělával.

Další výčet slušných poplatků

  • Pro volání v zahraničí byla třeba složit záloha 5.000 Kč,
  • samotná aktivace SIM karty stála až 5.000 Kč,
  • kdo chtěl pěkné (zlaté) číslo, tak si zaplatil více než 5.000 Kč,
  • komu stačilo mít obyčejné číslo, ale na přání, platil 1.000 Kč,
  • posílání faxu přes mobil (tenkrát častější než mail), aktivace 1050 Kč + měsíční poplatek v řádech stokorun k mobilnímu tarifu.

Přihlásit se k newsletteru

Zajímaly by vás nejlepší nabídky dnešních mobilních tarifů?

Stačí zadat svou emailovou adresu níže, jednou měsíčně zasíláme newsletter s nejlepší aktuální nabídkou na trhu:

 

Z odběru newsletterů se můžete kdykoliv odhlásit.


Shrnutí

První zákazníci v GSM sítích tehdy platili za mobilní tarif a další vedlejší služby, velké peníze, nejen z dnešního pohledu, v roce 1996 byla průměrná hrubá měsíční mzda pod 10.000 Kč, což je zhruba čtyřikrát méně než dnes (06. 2022). Přesto se služby mobilních operátorů šířily mezi zákazníky velmi rychle a spolu s internetem nás posunuly do úplně nového digitálního věku.

Líbil se vám dnešní článek plný zajímavostí? Tak to by se vám mohl líbit tento, je o nejčastějších výlukách ve smlouvách při uzavírání cestovního pojištění, s přicházejícím létem a sezónou dovolených zrovna aktuální téma:

dokumenty na stole cestovní pojištění

15 nejčastějších výluk aneb cestovní pojištění pro rok 2022

…Při uzavírání pojištění je třeba si pečlivě přečíst pojistné podmínky, obzvlášť u úrazového pojištění, kde se nachází spousta výluk

Zdroj:

idnes.cz/mobil/mobilni-operatori/prvni-mobily-v-cesku-ceny-tarify-hovory.A160701_105047_mobilni-operatori_jm unsplash.com/photos/iKxDcv5Kx9Y