mobilní tarify v zahraničí starší paní volá

Víte, kolik se platí za mobilní tarify v zahraničí?

Hned na úvod vás chceme upozornit na to, že následující informace a konkrétní ceny u mobilních tarifů mohou být v rozporu s reálnou koncovou cenou. Berte proto tento článek s nadhledem, účelem článku je předat nějaké zajímavosti, nikoliv konkrétní ceny za mobilní tarify v zahraničí.

Podíváme se na mobilní tarify v zahraničí napříč kontinenty. Vzhledem k tomu, že ceny mobilních tarifů se v různých zemích velmi liší a mohou být ovlivněny mnoha faktory, jako je například cena energie a infrastruktury, konkurence na trhu, daňová politika atd., není možné pokládat konkrétní ceny ve všech zemí.

Ceny za mobilní tarify v zahraničí se mohou navíc lišit i v rámci jedné země, například podle toho, zda se jedná o velké město nebo o venkovskou oblast.

Mobilní tarify v zahraničí – Asie

V Asii jsou ceny mobilních tarifů velmi různorodé a mohou se lišit v závislosti na zemi a na konkrétním poskytovateli. Některé zajímavosti o mobilních tarifech v Asii:

V Japonsku je 9 operátorů. Ceny mobilních tarifů se odvíjí hlavně podle množství dat. Cenové rozpětí je někde mezi 1.600-2.900 jenů za 3 GB – 20 GB dat (zhruba 270-600 Kč). Zajímavostí je, že v Japonsku je běžné platit za každých 30 vteřin hovoru. Cena za 30 vteřin vychází na cca 4 Kč.

V Hongkongu můžete pořídit za necelé 400 Kč tarif s 20 GB dat. 300 GB dat vás pak vyjde na necelých 1.200 Kč.

V Indii pořídíte tarif s 6 GB dat za necelých 200 Kč. Za 24 GB zaplatíte 790 Kč.

Mobilní tarify v zahraničí – Austrálie

V Austrálii můžete pořídit tarif s 12 GB dat za 10 $, za 30 $ 64 GB a za 35 $ pak tarif s neomezenými daty.

Zajímavostí je, že v Austrálii je telefonování na pevné linky zdarma, pokud voláte z jedné pevné linky na druhou v rámci stejného města nebo oblasti. Mezi městy nebo vzdálenějšími oblastmi se většinou účtují poplatky za volání.

Pro volání z pevné linky na mobilní telefon nebo naopak se účtují poplatky. A asi nikoho nepřekvapí, že je to tak stejně u volání z jednoho mobilního telefonu na druhý mobilní telefon.

Jak je to s voláním v Africe

V Africe jsou ceny za volání a internet velmi různorodé a mohou se lišit v závislosti na zemi a na konkrétním poskytovateli. Místo cen se tedy podíváme na některé zajímavosti o telefonování v Africe:

  • Stejně jako v Austrálii je v některých zemích v Africe volání mezi pevnými linkami zdarma v rámci stejného města nebo oblasti nebo je poplatek poměrně nízký.
  • V některých zemích v Africe jsou také populární tzv. „community phone centers“, což jsou veřejné telefonní stanice, kde si lidé mohou za poplatek zavolat nebo poslat SMS. Tyto stanice jsou obzvláště užitečné v oblastech, kde není rozšířený přístup k mobilnímu telefonování nebo k internetu.
  • V některých zemích v Africe jsou také dostupné různé služby, jako je například volání přes internet (VoIP) nebo aplikace pro volání a SMS zdarma nebo za snížené ceny. Tyto služby jsou oblíbené zejména mezi mladými lidmi.

Mrkli jsme na ceny mobilních tarifů v Keni:

  • Za 100 Kč máte 3 GB a volný WhatsApp
  • Za necelé 200 Kč získáte 5 GB nebo třeba 1 GB, 500 min volání a WhatsApp zdarma
  • Za zhruba 1.800 Kč můžete mít v Keni 150 GB
mobilní tarify v zahraničí dvě asiatky
V Hongkongu můžete pořídit za necelé 400 Kč tarif s 20 GB dat

Mobilní tarify v USA

Na úvod pár zajímavosti:

  • V USA je používán mezinárodní kód pro volání ze zahraničí +1. Pokud chcete volat z Česka do USA, musíte zadat +1 před celým telefonním číslem.
  • Pro volání mezi městy slouží tzv. „čísla města“, což jsou čísla před jménem města, které se používá pro volání do jiných měst než do města, ve kterém se nacházíte. Například pokud se nacházíte v New Yorku a chcete volat do Los Angeles, musíte zadat předvolbu 323 před celým telefonním číslem.
  • Počáteční vyzváněcí tón nebo „tzv. středník“, což je symbol, který se používá pro oddělení předvolby od zbytku telefonního čísla. Například pokud chcete volat na telefonní číslo 323-555-1212, musíte zadat středník mezi předvolbou 323 a zbytkem čísla 555-1212.
  • Bezplatná telefonní čísla jsou obvykle označena předponou „800“, „866“, „877“ nebo „888“.
  • Číslo 911 je určené pro nouzové volání. Pokud potřebujete přivolat záchranné služby nebo policii, volejte na číslo 911, budete spojeni s operátorem, který vám pomůže.
  • Desetimístné volání – jedná se o opatření, které bylo zavedeno, aby se předešlo přetížení sítě nebo zabránilo nesprávnému přesměrování hovoru. Musíte zadat celé desetimístné telefonní číslo, včetně oblastního kódu, předvolby a středníku, i když voláte do stejné oblasti nebo města.

Za zhruba 350 Kč pořídíte 4 GB mobilních dat.

Za necelých 600 Kč 15 GB dat.

Od 700 Kč je pak možné pořídit tarif s neomezenými daty.

Volání v Evropě

  • V Evropě je používán mezinárodní kód „+“pro volání ze zahraničí. Pokud chcete volat z USA do Evropy, musíte zadat „+“ před celým telefonním číslem.
  • V některých zemích Evropy, jako je například Velká Británie nebo Německo, se používá tzv. „meziměstský kód“ nebo „oblastní kód“, což je číslo před jménem města, které se používá pro volání do jiných měst než do města, ve kterém se nacházíte. Princip je stejný jako v Americe.
  • Ve Francii nebo Švédsku se stejně jako v Americe používá již zmíněný „středník“

Mobilní tarify v Německu

V Německu můžete pořídit tarif se 40 GB daty s rychlostí 2 Mbps za 480 Kč.

Stejně jako u nás v České republice mají v Německu různé akce na mobilní tarify. Třeba tarif se 120 GB lze nyní pořídit za 600 Kč. Běžná cena je však necelých 1.100 Kč (rychlost 2 Mbps).

Běžné ceny mobilních tarifů v Německu:

Pro často volající:

  • Síť O2: LTE 6 GB od Smartmobilu – 7 EUR
  • Síť Vodafone: LTE Allnet Flat 7 GB od Freenet Mobile – 10 EUR

Běžný tarif:

  • Síť O2: Allnet Talk 4 GB LTE od Talkline – 5 EUR

Pro nenáročné:

  • Síť Vodafone: Smart XS od Lidl Connect – 1 GB LTE, 100 jednotek na volání a SMS – 5,40 EUR

Mobilní tarify v Polsku

Polské mobilní tarify lze pořídit za opravdu slušný peníz, například neomezený tarif se 40 GB mobilních dat dostanete za zhruba 160 Kč. Ten samý tarif s rychlostí 5G za 200 Kč.

Mobilní tarif se 3 GB a neomezeným voláním zaplatíte 100 Kč měsíčně.

Velké srovnání mobilních tarifů v České republice

banner se srovnáním mobilních tarifů

Zdroje:
matcha-jp.com/en/9832
eshop.hk.chinamobile.com/en/rateplanonly/rateplanonly-list.html?
tech.hindustantimes.com/mobile/news/jio-vs-airtel-vs-vodafone-cheapest-prepaid-plans-for-you-after-rate-hike-71638172529291.html
reviews.org/au/mobile/cheap-mobile-plans
phonetravelwiz.com/buying-a-sim-card-in-kenya-guide
mintmobile.com
att.com/plans/unlimited-data-plans
klarmobil.de/tarife/allnet-flat
mega-sim.de
finanztip.de/handyvertrag
premiummobile.pl