placení mobilem u terminálu

Je placení mobilem opravdu bezpečné?

Placení mobilem je dnes u většiny lidí samozřejmostí. Patříte mezi ně nebo patříte mezi ty podezřívavé, kteří nevěří, že takové placení je bezpečné a že je zde velké riziko úniku údajů o vaší platební kartě? Vysvětlíme si, jak vůbec toto placení funguje, jaké má výhody a i nevýhody, popíšeme si tři největší platformy, které můžete u nás používat: Google Pay, Apple Pay a Samsung Pay.

Jak vlastně funguje placení mobilem?

Nejdříve začneme obecně. Placení mobilem má nespočet plusů a jen pár mínusů. Ze všeho nejdříve se ale pokusíme dostat vám z hlavy všechny obavy z placení pomocí telefonu. Je skutečně bezpečné, a dokonce je považováno za bezpečnější než placení kartou. Hned si vysvětlíme proč.

Vy sice zadáváte do Google Pay, Samsungu či Apple údaje o své kartě, ale ty se nikde v zařízení ani na cloudu neuloží. Celé to funguje asi takto: telefon se ve skutečnosti propojí s vaší bankou přímo jen jednou při vložení karty, tím se vytvoří v telefonu takzvaný token, což je v podstatě vaše speciální ověřovací číslo, které je čistě virtuální. Právě pomocí tohoto čísla a pro každou platbu automaticky generovaným přístupovým kódem, probíhá poté každé placení. Vaše číslo karty a údaje tedy prodejci při placení mobilem nemají šanci dostat.

Ztráta nebo odcizení telefonu

Se zabezpečením souvisí poté i fakt, že když vám telefon někdo náhodou ukradne, tak stačí použít funkci „Find my phone“. Má ji Android i Apple, a i přes váš počítač se k této službě dostanete. Přes tuto aplikaci najdete svůj ukradený telefon a vzdáleně jej celý smažete. Takto vaše karta zmizí společně se vším ostatním a nemusíte tedy složitě volat do banky a blokovat kartu. Což může někdy zabrat více času než jen prostě smazat snadno odkudkoli celý telefon.

Výhody placení mobilem

Dalšími přednostmi je snadné používání, užitečný přehled všech plateb přímo ve vašem telefonu nebo možnost mít v telefonu nespočet debetních či kreditních karet i různých poukazů a slevových karet. Takže šetříte místem v peněžence a zároveň můžete používat uložené údaje také rovnou pro placení přes internet třeba i na počítač.

Když si náhodou zapomenete doma peněženku, tak ten nákup můžete s telefonem pořád zaplatit, takže je to super záložní řešení. Placení mobilem je zkrátka rychlé, pohodlné, bezpečné. Při placení mobilem nemusíte být ani pořád připojeni k internetu, stačí mít zapnuté NFC, přiložit k terminálu a je zaplaceno.

Aplikace v mobilu pro placení mobilem
Placení mobilem s OS Android je možné pomocí aplikace Google Pay a Samsung Pay, IPhone má aplikaci Apple Pay.

Jaké má placení mobilem nevýhody?

Telefon se vám může vybít. Někdy může celý software placení vyvolávat chybu, ale to už je po těch letech dnes už spíše výjimečné. Ne každý má telefon, který placení mobilem podporuje. To je ale dnes již také výjimečné. Mobilní telefony mají ve standartní výbavě NFC. Podle nás pozitiva silně převažují nad negativy, každopádně se nyní dostáváme ke konkrétním službám:

Placení mobilem IPhone

IPhone má pro placení mobilem určenou aplikaci Apple Pay. Je to v podstatě jediné řešení, jak platit s iPhonem. Stačí otevřít aplikaci, kliknout na „přidat kartu“, naskenovat kartu od jedné z podporovaných institucí, zadáte CVV kód ze zadní strany karty, obdržíte ověřovací SMS a je hotovo.

Podporovány jsou všechny IPhony od modelů SE a modelů 6. Platit můžete i každou generací Apple Watch. Pokud máte IPhone se čtečkou otisků prstu, tak stačí přidržet prst na čtečce a přiložit k terminálu. Trochu komplikovanější je to u novějších IPhonů s face ID, tam musíte zmáčknout dvakrát zapínací tlačítko, naskenovat obličej a pak teprve přiložit k terminálu. U hodinek stačí zmáčknout dvakrát zapínací tlačítko.

Placení mobilem se systémem Android

Placení mobilem s Android se provádí pomocí aplikace „Google Pay“ a funguje na stejném principu jako Apple Pay.

Stáhnete si aplikaci, naskenujete do ní kartu ke svému účtu a je to. Princip tokenu je stejný, opět musíte telefon před přiložením k terminálu odemknout obličejem, otiskem prstu, gestem nebo PIN kódem.

Výhoda u Google Pay je ale v rozšíření. Můžete ji totiž používat na jakémkoli telefonu s NFC a Androidem 4.4 a výše. S cloudové podstaty všech služeb Googlu pak nepřekvapí, že v Chromu můžete poté platit již uloženými kartami online. Stačí se přihlásit na svůj účet a nemusíte nic víc nastavovat.

Google a Apple fungují prakticky stejně a nabízejí placení u všech terminálů, kde přijímají bezkontaktní platby, byť existují i terminály, kde lze platit čistě jen Apple Pay, ty u nás ale asi jen tak nenajdete. Pak je tu ale Samsung, který na to jde trošku jinak.

placení mobilem karta na notebooku
Při aktivování placení mobilem se v Google Chrome skrz cloud propojí údaje a následně budete moci platit v prohlížeči.

Samsung Pay

Pomocí Samsung Pay můžete totiž platit také u magnetických terminálů typu MST nebo EMV, které jsou pro tradiční čipové platby kreditkou. To znamená, že se Samsungem můžete platit i na místech, kde s předchozí dvojicí neobstojíte. Jsou v tom ale jiné háčky. Samsung Pay totiž funguje pouze pro vlajkové Samsungy, od Galaxy S6 a Note 5 výše + chytrými hodinkami od GS 2.

Přidání karty je ovšem stejně snadné, opět pouhým naskenováním. Pro placení opět stačí přijít k terminálu, odemknout telefon, přiložit mobil, hotovo.

Teoreticky je tedy nejlepší z technologického hlediska Samsung Pay, ale u nás stejně na magnetické terminály nenarazíte tak často, jako třeba v USA. Pokud tedy moc necestujete, jsou na tom všechny alternativy vesměs stejně.

Shrnutí na závěr

Ať už ale přemýšlíte nad používáním jakékoliv služby, mějte na paměti, že je spojuje mnoho věcí. U nás s nimi zaplatíte všude kde dovolují bezkontaktní platby.

Aktivace karet do aplikace je vždy snadná, pouhým naskenováním vaší karty.

Vše je velice bezpečné, vždycky je zde princip tokenu a pokud neplatíte nad 500 Kč, tak ani nemusíte zadávat číselný PIN vašeho telefonu pro extra ověření.

Při placení si nezapomeňte zapnout NFC a odemknout mobil.

Placení mobilem je velice snadné a pohodlné, což je velmi návykové, určitě vyzkoušejte. Je to zadarmo, je to jednoduché a je to skutečně, možná i bezpečnější než s sebou tahat svou platební kartu.

Mohlo by Vás zajímat:

volající senior srovnání mobilních tarifů

Srovnání mobilních tarifů před novoročním zdražením

Blíží se konec roku a s ním i tradiční novoroční zdražování. Jestli se budou zdražovat mobilní tarify si zatím nejsme jistí. Nicméně jsme s operátory ve spojení dennodenně a jisté kroky z jejich strany očekáváme. Buď nám tarify zdraží na základě navýšení nějakého limitu (např. z 2 GB dat na 3 GB) nebo zpřísní podmínky užívání. Ještě je čas pořídit výhodnější mobilní tarif. Níže vám představujeme srovnání mobilních tarifů, které byly v roce 2022 velmi oblíbené.