povinné ručení řidič

Co se nově posuzuje při výpočtu ceny povinného ručení

Také vás štvou každoroční dopisy od pojišťovny, kde vám sdělují navýšení ceny za povinné ručení? Víte jaký je rozdíl mezi povinným ručení a havarijním pojištění? Už jste se setkali s pojmem malusy? V článku se dnes dozvíte, co nového se posuzuje při výpočtu povinného ručení, a že díky jednomu řidiči, který při kontrole neměl fyzicky zelenou kartu a nebyl smířený s rozsudkem, stačí dnes předložit kartu v mobilu.

Povinné ručení je pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a je zákonem povinné. Jedná se o nezbytnou podmínku k tomu, aby mohlo být vozidlo provozováno na veřejných komunikacích. Pokud jste viníkem dopravní nehody, kde s vozidlem napácháte škody, například na jiném vozidle, tak jste díky povinnému ručení finančně krytý. Tím se liší povinné ručení od havarijního pojištění.

Rozdíl mezi povinném ručení a havarijním pojištění

Povinné ručení

  • Je zákonem povinné, bez jeho sjednání nesmí vozidlo na veřejné komunikace,
  • kryje škody způsobené vaší vinou s vaším vozidlem (poškození, zničení, ztráta nebo odcizení věci, škody na zdraví či usmrcení, ztráta ušlého zisku, pokrytí právního zastoupení),
  • uzavření platí jak pro vozidla, tak i motocykly,
  • pokud není sjednané povinné ručení, hrozí nemalé pokuty,
  • klient s touto smlouvou nic nezíská, vyhne se výdajům za způsobené škody.

POZOR:

Povinné ručení neplatí, pokud se nehoda stala ve chvíli, kdy byl řidič pod vlivem. V takovém případě pojišťovna nemá povinnost vyplatit pojištění. To samé v případě neplatného řidičského průkazu nebo když nesepíšete záznam o dopravní nehodě, pojišťovna na vás může uvalit povinnost zaplatit způsobené škody.

Havarijní pojištění

  • Je čistě dobrovolné,
  • má větší pokrytí, především kryje i vaše vozidlo,
  • lze se připojistit proti krádeži vozidla, vandalismu, střetu se zvěří nebo živelným pohromám,
  • při uzavírání pojištění se sjednává spoluúčast.
žena za volantem povinné ručení
Havarijní pojištění je dobrovolné a má větší pokrytí než povinné ručení.

Co je to spoluúčast?

Spoluúčast značí, jakým podílem se pojistník finančně podílí při vzniklé pojistné události. Spoluúčast je vyjádřena v procentech, a tím říká, o kolik procent se vyplacená částka pojišťovnou sníží.

Čím větší spoluúčast sjednáváte, tím bude havarijní pojištění levnější. Většina pojišťoven doporučuje spoluúčast ve výši okolo 10 %. Ukážeme si ještě na názorném příkladu:

  • Vzniklá škoda: 50.000,-
  • Sjednaná spoluúčast: 10 %
  • Pojišťovna vyplácí: 45.000,-
  • Vy doplácíte: 5.000,-
  • Vzniklá škoda: 50.000,-
  • Sjednaná spoluúčast: 20 %
  • Pojišťovna vyplácí: 40.000,-
  • Vy doplácíte: 10.000,-

banner mobilní tarif

INFO:

Zelenou kartu, která již nemusí být nutně vytištěna na zeleném papíře, stačí ukázat v mobilu, papírová podoba už není nutná. Do zahraničí si vytištěnou ale berte.

Co se posuzuje při výpočtu ceny za povinné ručení

Žádná univerzální tabulka s cenami povinného ručení bohužel neexistuje. Se získáním nejlepší nabídky vám, jakožto srovnávač povinných ručení, určitě rádi poradíme. Záměrně nepíšeme „nejlevnější“, protože může obsahovat pouze to nejzákladnější krytí, například výdaje na odtah budete pak platit vy, a to se v závěru může pěkně prodražit, k tomu se ještě vrátíme. Při výběru vám doporučujeme neposuzovat jen na základě nejnižší ceny, ale co všechno daná pojistka pokrývá.

Bydliště a věk

Pojišťovny pracují s mnoha statistikami, levnější ceny povinného ručení dostávají lidé s bydlištěm na vesnici, protože je zde menší nehodovost. Lidé do věku 26 let jsou v tzv. „rizikové skupině“, a tak platí za povinné ručení více peněz. Do takové skupiny spadají i lidé ve věku nad 65 let, kde pojišťovny berou v potaz zhoršující se zdravotní stavy řidičů. Nejlepší ceny tedy dostávají lidé ve věku od 26 do 65 let – výše věku může vypovídat i o tom, že by dotyčný mohl mít větší zkušenosti za volantem, to se bere také v potaz (třicetiletý může mít dražší pojistku než jeho padesátiletý soused se stejným autem).

Vozidlo

Cenu povinného ručení vždy ovlivňuje kategorie vozidla (osobní nebo nákladní automobil, motorka …), stáří vozidla, jeho zdvihový objem válců (udávaný údaj v litrech nebo cm3) nebo výkon motoru (v kW). Vozidlo s veteránskými značkami může uzavřít levné povinné ručení. Zde se bere v potaz, že majitel s automobilem vyjede na silnice jen občas a vzhledem ke stáří automobilu je také menší pravděpodobnost rychlé jízdy.


Přihlásit se k newsletteru

Zajímaly by vás nejlepší nabídky mobilních tarifů, ceny internetu, pojištění a dalších služeb? Stačí zadat svou emailovou adresu níže, jednou měsíčně zasíláme newsletter s nejlepší aktuální nabídkou na trhu:

 

Z odběru newsletterů se můžete kdykoliv odhlásit.


Bonusy a malusy

Dalším rozhodujícím faktorem je pak to, zda jezdíte bez nehod. Pokud nemáte žádné pojistné události, tak se vám sčítají tzv. bonusy, které pak cenu pojistného u povinného ručení snižují. Existují však i tzv. malusy, no a ty naopak získáváte, když bouráte často. Malusy vám pak mohou cenu povinného ručení zvýšit i o tisíce korun ročně.

Povinné ručení a připojištění

U povinného ručení máte také možnost zvolit si připojištění. Mezi ty nejznámější patří připojištění skel, úrazu řidiče a posádky vozidla, střetu se zvěří, pojištění přírodních rizik anebo rozšíření asistenčních služeb, jako je například odtah automobilu.

odtahová služba povinné ručení
Připojištění na asistenční služby se může vyplatit, obzvlášť při odtažení automobilu od nehody.

INFO:

Lidé do věku 26 let jsou v tzv. „rizikové skupině“, a tak platí za povinné ručení více peněz. Do takové skupiny spadají i lidé ve věku nad 65 let, kde pojišťovny berou v potaz zhoršující se zdravotní stavy řidičů.

Nejlevnější povinné ručení se nemusí vyplácet

Nejnižší cena nemusí být vždy výhrou, protože takové povinné ručení bývá oproštěno od všech praktických asistenčních služeb či připojištění, které pak při dopravní nehodě jistě oceníte, a to obzvlášť v zahraničí, kde vás může nemile překvapit neznalost některých dopravních specifik, rozdílné (vyšší) ceny nebo jazyková bariéra.

Z předchozích článků doporučujeme přečíst:

jak sledovat TV náhledový obrázek

Jak sledovat TV v roce 2022

Srovnáme pro vás tři možnosti, jak sledovat TV, konkrétně DVB-T2, IPTV a satelitní vysílání. Představíme vám jejich instalaci a poukážeme na výhody a nevýhody každé z nich.

Zdroj:
www.ckp.cz/o-povinnem-ruceni/co-je-povinne-ruceni
www.duveryhodnafirma.cz/rozdil-mezi-povinnym-rucenim-a-havarijnim-pojistenim/
www.finparada.cz/6045-Cena-povinneho-ruceni-Co-ji-ovlivnuje.aspx
www.betterteam.com/driver-job-description
www.insurancehotline.com/resources/what-happens-in-an-accident-with-an-uninsured-driver/
homeguide.com/costs/towing-service-cost