žena s telefonem v klíně

Jak jednoduše zvládnout přechod k jinému operátorovi

Pro mnohé z nás je jakékoliv přecházení, ať už u banky, pojišťovny nebo u mobilních operátorů, přímo noční můra. Už jen ta představa, co nás zase čeká, kam budu muset jít a co si mám pohlídat, nás jednoduše odradí a raději zůstaneme u operátora s již zastaralou nevýhodnou nabídkou.

Dnes už je vše jiné a mnohem jednodušší, a to díky novele platné od 1. 4. 2020.

Dříve byl při přenosu mobilního čísla zapotřebí tzv. ČVOP kód, který se u stávajícího operátora musel vyžádat.

Nově je třeba znát tzv. OKU kód (14 místní ověřovací kód) – ten by měl klient dohledat v zákaznické sekci u operátora. Celý proces by tak dnes neměl trvat déle než tři dny, místo původních deseti.

TIP:

Díky novele zákona již není nutné oznamovat odchod svému operátorovi.

Přechod k jinému operátorovi se svým telefonním číslem

  1. Zjistěte si, za jakých podmínek jste podepisovali nynější smlouvu, viz odstavec níže „výpovědní lhůta“.
  2. Vyberte si nového operátora a mobilní tarif.
  3. Zjistěte si OKU kód a kontaktujte nového operátora, ten s vámi probere detaily a celý přechod zařídí (U nového operátora vám kdyžtak poradí, kde OKU kód nalézt).

Přechod k jinému operátorovi s novým výhodnějším tarifem se tak dá zvládnout maximálně do pěti dnů.

Výpovědní lhůta

Určitě vás také bude zajímat, jestli budete platit nějaké sankce u původního operátora. Jsou tři klíčové situace, které o tom rozhodují:

  1. Neplatíte žádný poplatek v případě, když vypovídáte smlouvu předčasně, tedy během prvních tří měsíců od podpisu.
  2. Sankce 5 % z měsíčních paušálů zbývajících do konce smlouvy.
  3. Dostali jste slevu na mobilní telefon, tablet nebo jiná zařízení?Původní operátor má právo po váschtít slevu zpětně proplatit. Zařízení na splátky budete muset doplatit, po zaplacení lze převést.

TIP:

Pokud by po vás chtěl původní operátor uhradit za nějaké jiné důvody než výše zmíněné, nebojte se ozvat přímo na Český telekomunikační úřad.

Výběr z druhů tarifů, pár příkladů:

Zjistily jsme si, jaké nás čekají podmínky u výpovědní lhůty a nyní přejdeme k výběru nového mobilního tarifu. V krátkosti vás seznámíme dnes už asi s nejběžnějšími druhy tarifů:

Neomezený tarif

V poslední době jeden z nejvíce poptávaných tarifů vůbec. Některé nabídky u operátorů jsou neomezené jen z části (pouze neomezené volání a SMS a data do X GB) nebo nabízí kompletně neomezené tarify (neomezené volání, SMS a data) – zde je třeba si ohlídat, jestli vám po nějakém vypršení určitého množství dat nesníží rychlost. U T-Mobile je u nabídky „Neomezeně XL“ prvních 15 GB dat s neomezenou rychlostí, poté 10 Mb/s.

neomezený tarif 397 korun

TIP:

Rychlost 10 Mb/s je vhodná pro každodenní nenáročné surfování po internetu: mapy, chat, e-maily, sdílení souborů a fotek, ale také streamování hudby. Ke hraní her nebo přehrávání kvalitnějších videí na YouTube bychom doporučili sáhnout po vyšší rychlosti.

U jiných tarifů je tato rychlost už od začátku, zde je malé srovnání hlavních operátorů:

neomezené tarify u operátorů

Zdají se vám ceny příliš vysoké?

Zkuste náš online srovnávač, společně najdeme vhodnější řešení:

banner mobilní služby

Studentský tarif

Za nás musíme podotknout, že operátoři nabízí docela málo variant tarifů pro studenty. Tři hlavní operátoři nějaký tarif pro studenty nabízí, my jsme je pro vás srovnali v minulém článku.

Vedle volání, SMS a dat jsme porovnávali další benefity nebo také například na to, jestli je nutně podmíněný statut studenta a kde stačí dodržet pouze věkový limit.

U studentských tarifů jsme se tedy primárně zaměřovali na:

  • Počet volných jednotek u volání, SMS a mobilních dat,
  • různé závazky,
  • zavádějící náklady,
  • podmínky pro získání studentského tarifu,
  • cena, za kterou se studentský tarif nabízí.
studentský tarif holky s notebookem

Srovnání studentských tarifů u dvou gigantů pro léto 2022

Mobilní tarify pro mladší generaci, někdy známé pod pojmem „studentský tarif“ je na českém trhu stále málo, ale i tak si lze vybrat

Rodinný tarif

Lze také chápat jako sdílený tarif s ostatními členy domácnosti, se kterým lze ušetřit i vyšší tisíce korun ročně, a navíc jsou administrativně jednodušší.

Každý z členů rodiny má svou SIM kartu a napříč účty se sdílí sjednané volání, SMS a porce dat. U operátora se uzavírá smlouva pod jedním účtem na jednoho člověka. Hlava rodiny má pak přehled o tom, kolik kdo z rodiny provolal a prosurfoval.

TIP:

U převodu více telefonních čísel se stále používá ČVOP, je možné, že na tento požadavek u nového operátora narazíte.

rozdělení dat u rodinného tarifu

Nejvýhodnější rodinný tarif nemusí být určen pouze pro tří a více členné rodiny, operátoři nabízí řešení i pro jednotlivce či páry v podobě sdílení služeb – například mobilní tarif + TV + internet v jednom balíčku. Nabízí i jiné služby než tyto tři klasické, například „Chytré auto“.

Rodinným tarifům jsme se na zoubek už podívali, konkrétně jsme pro vás porovnali nabídky od T-Mobile a Vodafonu:

rodina na pláži

Rodinný tarif a jeho největší výhody v roce 2022

Rodinný tarif se dá chápat jako sdílený tarif se členy vaší domácnosti. Jsou cenově i administrativně mnohem zajímavější

Pro seniory

Rádi voláte se svými příbuznými, dětmi nebo vnoučaty? Brání vám k častějším hovorům vysoké ceny za volání u mobilních operátorů? Máme pro vás výhodné tarify pro seniory s neomezeným voláním za 250 Kč.

Výhody

  • Neuzavírají se smlouvy na dva roky,
  • z naší strany nezměníme naši společnou dohodu,
  • tarif můžete měnit klidně každý měsíc,
  • k tarifu vám nabídneme malý bonus!

Doplňující informace

  • Hlavní podmínka je minimální věk 60 +,
  • získáte neomezené volání do všech sítí,
  • cena SMS je 1,50 Kč,
  • mobilní data nejsou zahrnuta.
dotykový mobil pro seniory

Vybíráme dotykový mobil pro seniory + tipy k nastavení

Čas vánoční se kvapem blíží, už máte dárek pro své nejbližší? A nemáte náhodou v plánu pořídit svým rodičům nebo prarodičům nějaký ten smartphone? Dáme vám pár tipů na dotykový mobil pro seniory, ujasníme si, jaké nejdůležitější parametry jsou při výběru rozhodující a na závěr se podíváme na přívětivé nastavení telefonu.

Jdeme objednávat

Nyní máme zjištěné, jestli nás čekají sankce při výpovědi a máme vybraný nový tarif. Přechod k jinému operátorovi dokončíme kontaktováním nového operátora, buď zkontaktujeme telefonicky nebo pošleme objednávku tarifu přes jejich webové stránky, připravíme si OKU kód.

Je také možné si zvolit termín, kdy by k přenosu tel. čísla mělo dojít. Operátor se poté o všechno postará. V den, kdy přenos čísla proběhne, si pouze vyměníte SIM kartu v telefonu, původní SIM karta přestane v noci fungovat a nová se běžně aktivuje v brzkých ranních hodinách.

A to je celé! Přechod k jinému operátorovi máme za sebou.

Líbil se vám tento stručný průvodce? Jednou měsíčně posíláme newsletter s aktuálně nejlepší nabídkou na trhu nejen u mobilních operátorů. Zabýváme se i srovnáváním cen internetu, TV, povinného ručení, cestovního pojištění a další. Nově připravujeme i srovnávání cen energií, máte-li zájem o tyto emaily, přihlaste odběr níže, můžete se kdykoliv odhlásit.


Přihlásit se k newsletteru

 

Z odběru newsletterů se můžete kdykoliv odhlásit.


A pokud je vám proti srsti někam zadávat svůj email, tak nás můžete sledovat na Facebooku, kde vedle probíhajících akcí přispíváme různým zajímavým obsahem:

Jestli vás k přechodu k jinému operátorovi motivovalo ušetření financí, měli bychom pro vás dalších 29 tipů (změna mobilního tarifu byl jeden z tipů 😊), jak pohodlně ušetřit tisíce korun měsíčně:

jak šetřit peníze prasátko

30 tipů, jak pohodlně ušetřit tisíce korun ročně

Pokud také patříte k těm, kteří žijí od výplaty k výplatě a je pro vás téměř nemožné ušetřit alespoň 10% z výplaty, zkuste si projít těchto 30 tipů, vybrat si z nich ty, které pro začátek bude jednoduché začít praktikovat.

Zdroj:

times.cz/prenos-cisla/