5.1 zvuk

Zvukový systém 5.1 je formát prostorového zvuku používaný při poslechu audio obsahu, jako jsou filmy, hudba nebo hry. Označení „5.1“ se odvíjí od počtu reproduktorů a subwooferů používaných v tomto systému.

Číslo „5“ označuje pět reproduktorů, z nichž jsou tři umístěny vpředu (levý, střední a pravý reproduktor), zatímco zbývající dva jsou umístěny vzadu (levý a pravý zadní reproduktor). Číslo „1“ znamená jeden subwoofer, který reprodukuje hlubší basové tóny.

Tento zvukový formát vytváří prostorový zvukový efekt, který umožňuje posluchačům vnímat zvuky ze všech stran, což vytváří více realistický zážitek ze sledování filmů nebo poslechu hudby. Využitím více reproduktorů a subwooferu umožňuje systém 5.1 věrněji reprodukovat zvukové stopy, umístění zvuků a prostorové efekty.

Tento formát prostorového zvuku se stal běžným v domácích kinech, kde je používán k vylepšení zážitku ze sledování filmů a poslechu hudby, přinášející pocit, že zvuk je kolem posluchače, a ne pouze z jednoho směru.


Výběr z blogových článků:

5G internet kabely

Jaké vymoženosti a jaká rizika přináší 5G internet

Jaký technologický pokrok nám přináší 5G internet? Pátá generace mobilních sítí se celosvětově označuje zkratkou 5G a přináší s sebou desetkrát rychlejší internetové připojení. Jaké další vylepšení přináší a jaká rizika 5G internet představuje?