8K rozlišení

8K rozlišení je technologie zobrazování s extrémně vysokým rozlišením, která nabízí čtyřikrát vyšší detaily než 4K rozlišení a šestnáctkrát vyšší než standardní HD rozlišení (1080p). Rozlišení 8K je obvykle 7680 × 4320 pixelů, což znamená obrazovku s dvojnásobným počtem řádků a sloupců pixelů než u 4k rozlišení.

Tato technologie nabízí extrémně ostrý obraz a ohromující množství detailů, což umožňuje zobrazení vizuálního obsahu s velmi vysokou kvalitou. 8K je obvykle spojeno s velkými obrazovkami, protože na menších displejích by detaily v tomto rozlišení mohly být obtížně rozeznatelné lidským okem.

Přestože 8K nabízí neuvěřitelnou jemnost obrazu, stále ještě není běžně dostupné a jeho využití je omezené. Obsah ve formátu 8K je v současné době stále vzácný a jeho produkce a distribuce vyžadují vysoký výkon zpracování a šířku pásma.

Jednou z výzev spojených s 8K je také nedostatek obsahu, který by byl produkován v tomto extrémním rozlišení. Avšak s postupujícím technologickým pokrokem se očekává, že 8K rozlišení postupně získá více pozornosti a využití ve výrobě obsahu pro televizní pořady, filmy a jiná vizuální média.


Výběr z blogových článků:

5G internet kabely

Jaké vymoženosti a jaká rizika přináší 5G internet

Jaký technologický pokrok nám přináší 5G internet? Pátá generace mobilních sítí se celosvětově označuje zkratkou 5G a přináší s sebou desetkrát rychlejší internetové připojení. Jaké další vylepšení přináší a jaká rizika 5G internet představuje?