Co je to YouTube

YouTube je platforma pro sdílení videí, která umožňuje uživatelům nahrávat, prohlížet a sdílet videa. Byla založena v únoru 2005 třemi bývalými zaměstnanci společnosti PayPal: Chadem Hurleyem, Stevenem Chenem a Jawedem Karimem. Původní myšlenkou bylo vytvořit prostor, kde lidé mohou sdílet videa z jejich každodenního života.

První video nahrané na YouTube bylo „Me at the zoo“ (Já v ZOO) dne 23. dubna 2005 Jawedem Karimem, jedním ze zakladatelů. Toto video má historický význam jako první obsah nahraný na tuto platformu.

YouTube rychle rostl a stal se jednou z největších online video platforem na světě. Umožňuje lidem sdílet obsah všeho druhu, od hudebních klipů, vzdělávacích tutoriálů, zábavných videí až po videa o různých tématech.

Dnes je YouTube integrována do mnoha životů lidí a stala se klíčovou součástí internetové kultury a zábavy. Uživatelé mohou sledovat obsah zdarma, ale platforma také umožňuje tvůrcům videí vydělávat prostřednictvím reklamy, sponzorství a dalších mechanismů.

V roce 2006 ji společnost Google koupila za 1,65 miliardy dolarů. Tato akvizice umožnila YouTube využít širší infrastrukturu Googlu a přinést nové funkce a inovace pro uživatele.

Jednou z nových funkcí na YouTube jsou „Shorts“. Shorts jsou krátká vertikální videa, která umožňují uživatelům vytvářet a prohlížet obsah podobný formátu populární platformy TikTok. Tato nová funkce se snaží přilákat tvůrce obsahu k vytváření krátkých, poutavých videí.

Další novinkou je YouTube Music, která je platformou zaměřenou přímo na hudbu. YouTube Music nabízí uživatelům přístup k milionům písniček, playlistů a hudebních videí. To umožňuje posluchačům objevovat novou hudbu, vytvářet vlastní playlisty a poslouchat oblíbené interprety. Tyto nové funkce, jako jsou Shorts a YouTube Music, představují snahu rozšířit a zlepšit uživatelský zážitek na platformě YouTube a lépe reagovat na potřeby a preference uživatelů ohledně způsobu, jakým konzumují obsah online.

banner mobilní tarify

Výběr z blogových článků:

metaverse žena s VR brýlemi

Metaverse, web 3.0 a VR

Metaverse, v posledních letech skloňovaný pojem. Virtuální a rozšířená realita už tu s námi nějaký ten rok je. Asi nejlepším příkladem je mezi mladými známá hra na mobilu Pokémon GO, kde se pomocí svého mobilu můžete potkat se známými postavičkami přímo u vás v obýváku. Jak změní svět nastupující web 3.0 a metaverse?