metaverse žena s VR brýlemi

Jak metaverse a web 3.0 změní budoucnost internetu?

Metaverse, v posledních letech skloňovaný pojem. Virtuální a rozšířená realita už tu s námi nějaký ten rok je. Asi nejlepším příkladem je mezi mladými známá hra na mobilu Pokémon GO, kde se pomocí svého mobilu můžete potkat se známými postavičkami přímo u vás v obýváku. Jak změní svět nastupující web 3.0 a metaverse?

Někteří z vás už asi znáte pojem metaverse. Objevil se už zhruba rok zpátky, kdy ho představila společnost Meta neboli Facebook. Ještě, než si řekneme, co je to ten metaverse, tak je potřeba si říct co je to web 3.0. S tím je totiž metaverse dost silně provázaný. A k tomu, abychom pochopili, co je web 3.0 si musíme říci, co jsou to ty předcházející weby 1.0 a 2.0.

Web 3.0 a jeho „předchůdci“

Web 1.0 a 2.0 jsou jednoduše fáze internetu, kdy web 1.0 byl ten internet úplně na začátku. Šlo jen o klasické statické stránky, ve kterých jste si mohli jen číst. Nic jiného jste s nimi nemohli dělat. To bylo v období devadesátých let.

Zhruba v roce 2006 přišel internet, který teď známe. To je web 2.0. Zde si můžete číst, můžete tvořit a přidávat obsah, můžete si chatovat, posílat zprávy, fotky atd.

Web 3.0 má být další fáze toho internetu, který známe teď. K tomu všemu, co můžete nyní dělat, se přidá ještě to, že ve webu 3.0 budete moci něco vlastnit. Budete majitelé digitálních předmětů, které když si zakoupíte, budou jenom vaše a nikoho jiného. S webem 3.0 se dnes už setkáváme díky technologii blockchainu a NFT.

To nás přivádí k tomu, co to ten metaverse je. Jde o místo, které by mělo spojit veškerý digitální, ale i reálný svět dohromady. V metaverse budete moci pracovat, cestovat, budete moci chodit za zábavou, relaxovat nebo se scházet s přáteli.

Metaverse dva šermíři
V metaverse budete moci pracovat, budete moci chodit za zábavou, relaxovat, scházet se s přáteli, v podstatě dělat cokoliv budete chtít.

Spojování digitálního a reálného světa znamená to, že vlastně do metaverse budete moci přemístit cokoliv co vlastníte nebo máte v reálném světě. Dnes už se na to vyrábí technologie a existují společnosti, které dokážou přenést reálné světy do toho digitálního. Vy je pak už vlastně uvidíte ve 3D podobě.

Metaverse

Metaverse by se dal definovat jakožto nový virtuální vesmír, ke kterému se lze připojit pomocí nejnovějších technologií virtuální a rozšířené reality. V budoucnu zde tak budeme mít jakousi síť 3D virtuálních světů, kde se můžeme scházet s rodinou a kamarády z celého světa. Můžeme tak společně například sledovat filmy, vzdělávat se, hrát hry a podobně. Přičemž každý budeme reálně sedět doma na gauči. Co dále nám může metaverse přinést a jak tato technologie změní naše životy?

Banner internet na doma

Zábava

Právě počítačové hry a zábava jsou odvětvím tvořící takový náhled a vstup do nového světa metaverse, ve kterém vývojáři ztělesňují své inovativní nápady. Zábava zde tak bude dosahovat téměř nekonečných možností. Od návštěvy hudebních koncertů a festivalů, trávení volného času s přáteli až po hraní her, ve kterých si hráči mohou vybrat čím se chtějí stát, čeho chtějí dosáhnout a jak chtějí žít svůj virtuální život.

Vzdělání

Představte si, že v budoucnu můžete studovat na těch nejprestižnějších školách a univerzitách, a přitom nemusíte vytáhnout paty z domu. Studenti se jednoduše připojí do virtuálních učeben a díky metaverse aplikacím a virtuální realitě pochopí učivo jak z teoretické, tak praktické části. Řekněme, že například studujete dějiny římské říše, v učebně metaverse bude studium naprosto odlišný a pohlcující zážitek, kdy doslova vstoupíte do starověkého Říma a stanete se jedním z obyvatel. To vám nabídne zcela jinou možnost důkladněji pochopit, jak se v té době žilo.

Metaverse kluk ve virtuální realitě
Díky metaverse lze pomocí simulátorů zpestřit praktickou část výuky ve školách.

Cestování

Pokud rádi cestujete, ale občas vás brzdí věci jako nedostatek volného času nebo financí, metaverse vám v tom může pomoci. Objevují se předpovědi, že už za pár let bychom mohli zdolat Mount Everest, skákat padákem nad Grand Canyonem nebo plavat se žraloky. Samozřejmě vše z pohodlí našeho gauče v obýváku.

Ikonické stavby, památky nebo dokonce celá města budou přetvořena do 3D světa. Pomocí virtuální reality do nich budete moci vstoupit a nasávat okolní atmosféru ve své plně realizované podobě. Metaverse slibuje detailní zobrazení, věrohodné zvuky, a dokonce i vůně. Takže zatímco si sedíte v obýváku na gaučích, budete se cítit jako byste zrovna vysedávali v kavárně v Paříži.

Metaverse pán má virtuální brýle
S metaverse budeme schopni být kdekoliv na světě za pár minut.

Nakupování

Pochopitelně bude také přes metaverse možné i nakupovat. Zajdete si do virtuálního obchodu některého z vašich oblíbených prodejců, bez čekání na kabinky si vyzkoušíte oblečení, zaplatíte a necháte si ho zaslat přímo na adresu vašeho fyzického bydliště.

Řekněme, že chcete nakoupit věci do domácnosti. V metaverse si vyberete například obrázky a dekorace na zeď, které si rovnou pomocí rozšířené reality přenesete na zeď u vás doma. Hned uvidíte, jak to bude vypadat, než si věci skutečně nakoupíte.

Metaverse nákupní centrum
Takto bychom mohli v budoucnu nakupovat skrz metaverse.

Sport

Co se týče sportů ve spojení s metaverse se dá předpokládat, že vzniknou 3D modely stadionů a sportovišť ve virtuálním světě. Vy se tak odkudkoliv na světě budete moci připojit a sledovat s ostatními svůj oblíbený fotbalový klub, basketbal nebo jakoukoli jinou sportovní událost. Navíc díky technologii multiview bude dokonce divákovi umožněno vstoupit na samotné hřiště a projít se vedle hráčů, připojit se k roztleskávačkám a sledovat hru z různých úhlů.

Fotbalový klub Manchester City se stal prvním fotbalovým klubem, který oznámil, že Etihad Stadium (stadion v Manchesteru) bude v metaverse do detailu přetvořen. To umožní fanouškům fotbalového týmu sledovat zápasy živě, a to, aniž by museli fyzicky přijít na stadion nebo jen sledovat 2D televizi.


Přihlášení k měsíčnímu newsletteru s aktuálně probíhající akcí:


Fakta o metaverse na závěr

Metaverse představila společnost Meta neboli Facebook, ale metaverse nepatří Metě nebo tedy Facebooku, metaverse nepatří vůbec nikomu. Můžete se setkat se zprávou, že svojí metaverse tvoří Facebook, tvoří ho Microsoft, Walt Disney, Walmart a tak dále, ale je nutné uvést na pravou míru to, že metaverse nikomu nepatří.

Když se řekne „internet“, tak taky si nepředstavíte nikoho, komu by patřil, ale potom si představíte, že je tam Google, Facebook, Instagram, YouTube atd. A stejné je to i u metaverse, je to jen pomyslné místo, které bude propojovat všechny věci, všechny společnosti dohromady.

banner mobilní služby

Díky metaverse se v podstatě budete moci přemístit kamkoliv na světě, třeba z pohodlí svého domova. Budete prostě sedět na gauči v obýváku, nasadíte si virtuální brýle a budete se moci přemístit absolutně kamkoliv budete chtít. Představte si, že máte třeba zlomené nohy. Bohužel musíte ležet doma v posteli nebo v nemocnici a vaši přátelé jdou na koncert. Vy si nasadíte VR brýle a přenesete se s nimi na ten koncert. Nebo si představte, že jste doktor, a právě probíhá nějaká operace, kde potřebují vaši pomoc. Než se však na sál dostanete, tak to bude trvat několik hodin. Nasadíte brýle a budete najednou na operačním sále, kde můžete při té operaci asistovat.

Nebezpečí na internetu na notebooku

Nebezpečí na internetu. Jak vyzrát na rizika online světa?

Upřímně, většina z nás asi moc nepřemýšlí nad tím, jaké nebezpečí na internetu nám hrozí, a to je chyba. Stejně jako se rozhlédneme při přecházení silnice, dáváme si pozor, aby nám někdo neukradl mobil nebo peněženku, bychom se s podobnou opatrností měli chovat i na internetu.

Zdroje:

youtube.com/watch?v=WawFjyrmPZc&list=RDLV-7VAzK4v6zs&index=3
youtube.com/watch?v=QSfpWQaQ-6Y&list=RDLV-7VAzK4v6zs&index=5