Velikost fotografie (kB)

velikost fotografie se obvykle měří v jednotkách jako kilobajty (KB), megabajty (MB) nebo dokonce gigabajty (GB). Určuje, kolik místa na úložišti zabere daný obrázek. Velikost fotky je ovlivněna několika faktory, jako je rozlišení (počet pixelů), barevná hloubka a formát souboru.

Čím vyšší je rozlišení fotografie (více pixelů), tím větší bude velikost souboru. Stejně tak vyšší barevná hloubka (například 24bitová místo 8bitové) zvětšuje velikost souboru, protože uchovává více informací o každém pixelu. Formát souboru také může mít vliv – například soubory typu JPEG jsou obvykle menší než soubory typu RAW, protože jsou komprimované a tím zmenšené.

Když mluvíme o velikosti fotky, hovoříme o objemu paměti, kterou tato fotografie na disku nebo paměťovém úložišti zabere. Je to důležité zejména při sdílení fotografií online, ukládání na paměťová média nebo přenosu mezi zařízeními, protože omezený prostor vyžaduje efektivní správu velikosti souborů.


Výběr z blogových článků:

Apple iPhone

Víte, jak dlouho vydrží 3 GB dat?

Zvýšená spotřeba dat v mobilu nemusí být jen otravným problémem. Článek přináší detailní návod, jak lépe využívat Wi-Fi, optimalizovat stahování a aktualizace, a mnoho dalších užitečných rad pro efektivní správu dat na vašem mobilním zařízení. Objevte, které aplikace na vašem zařízení spotřebovávají nejvíce dat a jak dlouho vydrží určité množství dat v závislosti na vašem použití. Navíc se dočtete, které programy spotřebovávají nejméně dat při videohovorech.