Apple iPhone

Spotřeba dat v mobilu: Víte, jak dlouho vydrží 3 GB dat?

Zvýšená spotřeba dat v mobilu nemusí být jen otravným problémem. Článek přináší detailní návod, jak lépe využívat Wi-Fi, optimalizovat stahování a aktualizace, a mnoho dalších užitečných rad pro efektivní správu dat na vašem mobilním zařízení. Objevte, které aplikace na vašem zařízení spotřebovávají nejvíce dat a jak dlouho vydrží určité množství dat v závislosti na vašem použití. Navíc se dočtete, které programy spotřebovávají nejméně dat při videohovorech.

Jednoduché kroky k šetření dat v mobilu

Chcete-li omezit spotřebu dat v mobilu, existuje několik tipů a triků. První a základní krok je využívat Wi-Fi, kdykoliv je to možné. Nastavte si na mobilu automatické připojení ke své domácí nebo pracovní Wi-Fi, tím si zajistíte, že z čerpání dat přejde mobil automaticky na čerpání dat z Wi-Fi a vy nemusíte nic hlídat nebo opětovně přepínat

Dalším bodem je upřednostňovat stahování a aktualizace aplikací pouze přes Wi-Fi. Nastavení telefonu umožňuje zakázat stahování a aktualizace aplikací prostřednictvím mobilních dat.

Také je dobré mít nastavené upozornění na překročení limitů dat. Tato funkce vás informuje o brzkém vyčerpání vámi stanoveného limitu dat. Některé aplikace třetích stran mohou sloužit k tomuto účelu, pokud vaše zařízení tuto možnost nenabízí.

Využívání offline map je dalším užitečným tipem pro šetření dat. Stahování map do mobilu před cestou na dovolenou nebo pro běžné používání výrazně snížuje spotřebu mobilních dat při navigaci.

Dalšími tipy jsou optimalizace prohlížeče, deaktivace mobilních dat pro vybrané aplikace a využívání úsporného režimu baterie, který může omezit některé datově náročné funkce. Více se o tom rozepisujeme v článku: Jak šetřit mobilní data

Jak šetřit mobilní data pohled na mobil

7 tipů, jak šetřit mobilní data

Mohli bychom zde vytvořit pár kategorií lidí podle jejich spotřeby dat. Tak určitě by zde byli lidé ve skupině, kteří si nedokáží představit svět bez mobilních dat. Ano, jsou to ti, kteří vám budou tvrdit, že 10 GB je hrozně málo. Pak je tu druhá strana lidí, ti si vystačí třeba i s 1 GB. No a prostřední pomyslná skupina lidí, která nemá neomezená data a měsíčně sem tam nějaký ten gigabajt proserfují. Posledním dvěma skupinám bude jistě zajímat, jak šetřit mobilní data.

Jak zjistit spotřebu dat v mobilu?

Spotřebu dat lze zjistit pomocí nastavení mobilních dat ve vašem telefonu. Jděte do Nastavení a tam vyhledejte část označenou jako „Data a internet“ nebo „Mobilní data“. Tam by měla být možnost zobrazit přesnou spotřebu dat podle jednotlivých aplikací nebo služeb, které využíváte. Tato funkce vám umožní sledovat, kolik dat spotřebováváte a jak často, což je užitečné pro správu vašeho datového tarifu.

Existují aplikace třetích stran, které mohou podrobně analyzovat spotřebu dat vašich aplikací. Tyto aplikace poskytují užitečné informace o tom, jaké aplikace spotřebovávají nejvíce dat a jak často. Pomáhají vám lépe porozumět vaší spotřebě dat a efektivněji spravovat váš datový tarif. Jeden z nejoblíbenějších je „My data manager“ dostupný jak pro Android, tak iOS.

Jak dlouho vydrží 3 GB dat v mobilu?

Délka, po kterou vydrží 3 GB dat, se liší v závislosti na způsobu, jakým data využíváte. Pokud běžně prohlížíte webové stránky, komunikujete přes sociální sítě a občas zhlédnete nějaká videa, může vám 3 GB dat stačit přibližně na měsíc. Je podstatné, jak dlouho trávíte takto denně na mobilu. Pokud ale často koukáte na videa ve vysokém rozlišení nebo stahujete velké soubory, může tato kapacita trvat kratší dobu, třeba jen několik dní. Jasnější představu o spotřebě budete mít díky následujícím bodům:

Rozpoznání datových spotřebitelů na mobilních zařízeních

Jisté aktivity na mobilních zařízeních mohou výrazně ovlivnit data v mobilu. Zde jsou odhady, jaké množství dat mohou tyto činnosti spotřebovávat za určité časové období:

  • Streamování videí ve vysokém rozlišení (např. Netflix, YouTube): 1-3 GB/hod
  • Stahování nebo streamování hudby (např. Spotify, Apple Music): 50-100 MB/hod
  • Používání aplikací pro videohovory (např. WhatsApp, Skype): 1-4 GB/hod
  • Aktualizace aplikací a operačního systému: 50-200 MB/hodina
  • Prohlížení fotografií a videí na sociálních sítích (např. Instagram, Facebook): 100-500 MB/hod
  • Synchronizace dat a cloudové služby: 20-50 MB/hod
  • Navigace pomocí mapových aplikací: 50-100 MB/hod
  • Prohlížení obsahu s množstvím grafiky a obrázků (např. webové stránky s vysokým rozlišením): 50-200 MB/hod

Jak dlouho může vydržet 1 GB dat:

  • Streamování videí ve vysokém rozlišení: Asi 1 hodina
  • Poslech hudby přes streamovací služby: 10-20 hodin
  • Videohovory přes aplikace jako WhatsApp, Skype: Max. 1 hodina
  • Prohlížení obsahu na sociálních sítích (Instagram, Facebook): 2-5 dní

Tyto odhady jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na konkrétním použití a kvalitě připojení.

WhatsApp a spotřeba dat v mobilu

Nyní se trochu zaměříme na WhatsApp. Víte, kolik dat spotřebovává?

WhatsApp může spotřebovat různé množství dat v závislosti na tom, jak intenzivně aplikaci používáte. Posílání textových zpráv obvykle spotřebovává minimální množství dat, zatímco posílání obrázků, videí, volání nebo provádění videohovorů spotřebovává data mnohem více. Množství dat spotřebovaných při používání WhatsAppu se liší podle konkrétního typu komunikace a velikosti posílaných souborů. Konkrétnější čísla lze zjistit s tabulek výše.

rychlost internetu na mobilu

Pevné připojení nebo mobilní internet?

Co je lepší? Pevné připojení často nabízí vyšší rychlost a stabilnější připojení než mobilní internet. Pokud často provádíte náročné online aktivity, jako je streamování videí ve vysokém rozlišení, online hraní her nebo práce se soubory ve velkém objemu, pevné připojení může být vhodnější volbou. Na druhé straně, mobilní internet je výhodný pro ty, kteří často cestují nebo potřebují připojení na různých místech, protože je mobilní a flexibilní.

Neposílejte fotografie jako obyčejné obrázky

Potřebujete někdy zaslat fotky v původní kvalitě, ale po každém přeposlání si všímáte nižší velikosti fotografie (v kB)? Existuje trik, jak posílat fotografie a videa v jejich původní kvalitě, jakou vyfotíte. A je to opravdu snadné. Když chcete vložit obrázek či video do WhatsAppu, nevybírejte ho z galerie pomocí běžné volby.

Namísto toho použijte možnost Dokumenty. Oproti vložení skrze galerii totiž WhatsApp automaticky snižuje kvalitu souborů, zatímco prostřednictvím Dokumentů zachovává jejich originální podobu. Tento postup platí jak pro fotografie, tak pro videa. Výběr z úložiště sice není tak pohodlný jako přímo z galerie, ale zachování kvality stojí za to.

Tento trik funguje jak na Androidu, tak i u iOS.

Systém iOS však vyžaduje trochu odlišný postup než Android. iPhony mají přísně oddělené kategorie pro fotografie/videa a dokumenty, takže ve WhatsAppu lze vkládat soubory opravdu pouze přes volbu Galerie. Pokud však přenesete fotografie ručně do aplikace Soubory, poté je můžete vložit skrze Dokumenty v plné kvalitě.

Která aplikace pro videohovory spotřebovává nejméně dat v mobilu?

FaceTime – pouze 8,8 MB za 4 minuty. (132 MB/hod)

Skype a WhatsApp – průměrná spotřeba 12,6 MB za 4 minuty. (189 MB/hod)

Jaký objem dat představuje dvouhodinový film?

  • Videa ve standardním rozlišení (SD) spotřebovávají přibližně 1 GB za hodinu.
  • Vysoké rozlišení (HD) pak využívá 3 GB za hodinu.
  • Pokud se jedná o streamování ve formátu 4K Ultra HD, spotřeba dosahuje až 7 GB za hodinu.

To znamená, že při streamování dvouhodinového filmu ve standardním rozlišení použijete přibližně 2 GB, ve vysokém rozlišení 6 GB a ve formátu 4K až 14 GB dat.

Závěrem

Když šetříte data na svém mobilu, získáváte kontrolu nad svým datovým tarifem. Využívání Wi-Fi, optimalizace aplikací a vědomější přístup ke streamování mohou výrazně prodloužit dobu, po kterou vám data vydrží.

S ohledem na konkrétní aktivity a využití datových služeb můžete efektivně spravovat své datové limity a snížit nečekané náklady na mobilní data. Orientační údaje o spotřebě dat v tomto článku u různých aktivit vám pomohou udělat si lepší představu o tom, jaké činnosti mají vliv na datové množství.

nové mobilní tarify

5 chyb při výběru mobilního tarifu

Našim novým i dlouholetým zákazníkům denně vybíráme nové mobilní tarify. Nejprve si vyslechneme přání zákazníka a na základě toho mu hledáme to nejlepší řešení za tu nejlepší cenu na trhu. Srovnáváme všechny mobilní operátory v ČR, i ty méně známé, v některých případech výhodnějších. Víme tedy, jaké otázky nám kladete nejčastěji a zároveň zrovna ne ty správné: