pán podepisuje smlouvy

7 absurdit v pojištění, výluky z pojištění, které vás určitě překvapí

Po přečtení tohoto článku vám zaručujeme, že při dalším uzavírání pojistek budete mnohem obezřetnější, doporučujeme přečíst celé až do konce. Sepsali jsme sedm situací z praxe, které se opravdu staly. Tyto výluky z pojištění vás při uzavírání pojistky ani nenapadnou, že by mohly existovat.

Pojistné podmínky jsou komplikované a vyznat se v nich je časově náročné. Při pojistné události pak klienti často zjišťují, že některá rizika nemají vůbec pojištěná, a přitom se celou dobu na svou uzavřenou pojistku stoprocentně spoléhají. Bohužel, až když se stane nějaká škoda, zjišťuje klient, jaké výluky z pojištění obsahuje jeho uzavřená pojistka. Nyní přejdeme k sedmi situacím z praxe, které se skutečně staly:

Situace s vyplavením bytu

Při napouštění vany vám voda přeteče a vyplavíte tak sousedův byt. Máte-li uzavřené pojištění odpovědnosti za škodu, tak vzniklé škody pojišťovna uhradí.

Něco jiného pak nastává v situaci, když praskne trubka ve zdi vaší koupelny. Zde už pojistka odpovědnosti neplatí. Na tyto případy se vztahuje pojistka z držby nemovitosti domu či bytu.

A ještě jedna komplikovanější situace – dojde-li k prasknutí stoupaček společných pro více bytů, bude se pohlížet na uzavřené pojištění nemovitosti, tedy bytového domu.

„Ideální je pak uzavřít pojistku od jedné pojišťovny, která tato rizika kryje kompletně,“ říká pojistný analytik Martin Kýjonka.

poradkyně s klientkou nad smlouvami
Při uzavírání pojistek doporučujeme vše probrat s nezávislým odborníkem a předejít tak budoucím nepříjemnostem.

Pro chovatele psů nebo koní

Uzavřené běžné pojištění odpovědnosti kryje škody na zdraví, na majetku a nepřímé finanční škody. Chovatelé ještě často uzavírají připojištění na škody způsobené psem nebo koněm. U některých pojišťoven jsou kryté jen škody na zdraví a majetku, nepřímé škody už ne.

Rozebereme si na situaci. Majiteli utekl pes a ten se připletl pod kola kamionu. Řidič se lekne, havaruje a poškodí naložené zboží. Pojišťovna uhradí vzniklé škody na kamionu a převáženého zboží, ale už nebude hradit například za ztrátu firmy, která vznikne kvůli tomu, že materiál nelze nyní použít k aktuální zakázce.

Firma by pak mohla žádat uhrazení takové škody po majiteli zvířete. Opět doporučujeme důkladné studium pojistných podmínek, pečlivě si projít všechny výluky z pojištění a vybírat takovou pojistku, která kryje rizika co nejkomplexněji.

Dvojnásobná spoluúčast při parkování

S těmito situacemi se pojišťovny setkávají dnes a denně. Při parkování si řidič špatně odhadl vzdálenost a odřel si auto, v tom momentě se lekne a v šoku se mu podaří odřít vůz znovu. Jednoduše řečeno, v ten moment vznikly dvě pojistné události, pojišťovna totiž bere každé jednotlivé odření zvlášť a majitel automobilu tak musí hradit dvojnásobnou spoluúčast.  

banner povinné ručení

Zkratovaný spotřebič v záruce

Další nepříjemná situace může dojít u spotřebičů v záruce. Spotřebič v záruce se řadí mezi časté výluky z pojištění. Stává se, že pojišťovny odmítají uhradit škody z pojistky domácnosti, kvůli spotřebiči v záruce, který zkratoval kvůli přepětí nebo podpětí.

Záruka elektrického spotřebiče se většinou nevztahuje na zkraty kvůli podpětí nebo přepětí. Bohužel jste si mysleli, že jste krytý jak zárukou, tak i pojistkou domácnosti. Takto vám zůstane nefunkční přístroj, jehož poškození nikdo neuhradí.

Výluky z pojištění u jízdních kol

Pozor si dejte u připojištění na kola, při jeho odcizení vám může pojišťovna uhradit jen polovinu z jeho ceny. Většina klientů to bohužel zjišťuje, až když přijde na účtování.

U pojištění domácnosti pozor na výluky z pojištění ohledně jízdních kol. Narazíte na pasáže, že pojištění domácnosti se vztahuje na jízdní kola. Ale! Jízdní kola musí být uskladněna jen v prostorách, ke kterým má přístup pouze majitel. Majitel, jehož kolo je uložené ve společných prostorách domů, typicky v kolárně nebo kočárkárně, bude mít v tomto případě smůlu.


Přihlásit se k newsletteru

Zajímaly by vás nejlepší nabídky mobilních tarifů, ceny internetu, pojištění a dalších služeb? Stačí zadat svou emailovou adresu níže, jednou měsíčně zasíláme newsletter s nejlepší aktuální nabídkou na trhu:

 

Z odběru newsletterů se můžete kdykoliv odhlásit.


Odcizené automobilové příslušenství z garáže

Další „dobrý“ případ z praxe je krádež střešního nosiče z garáže. Když máte své věci volně položené v garáži, vztahuje se na ně pojištění domácnosti. Pokud však máte toto příslušenství na motorovém vozidle, dobrým příkladem je již zmíněný střešní nosič, tak je z tohoto pojištění vyloučen.

Je-li střešní nosič umístěn na vozidle a chceme, aby se na něj vztahovalo nějaké pojištění, je třeba uzavřít připojištění k havarijnímu pojištění.

Použití materiálu při využití asistenční služby

Zkontrolujte si u vašeho sjednaného havarijního pojištění nebo povinného ručení, co vše nabízí zdarma v rámci využití asistenčních služeb v případě přivolání pro vás a váš vůz.

Většina pojišťoven nabízí asistenční službu zdarma, jenže jen některé uhradí náklady na příjezd a práci. Použitý materiál při výkonu služby pak vždy platí řidič motorového vozidla.

Zdroj:

zpravy.aktualne.cz/finance/absurdity-vpojisteni-prehled-vyluk-ktere-vas-prekvapi-az-kdy/r~8793ba4e348811e68afb002590604f2e/v~sl:2e8d504c6089e332a8870fd6890ea3ac/