jak ušetřit elektřinu náhled kuchyně

Šetříme energiemi s Cinkly – jak ušetřit elektřinu

Snad hlavní téma této doby, zdražování energií, zdražování potravin, zdražování všude, kam se jen podíváme. Máme za sebou první díl o šetření – „Jak šetřit vodou“. V dnešním druhém díle představíme pár tipů, jak šetřit elektřinou.

Jak už jsme zmiňovali v prvním díle o vodě, nemáme v plánu předávat tipy, které by značně omezily náš komfort a pohodlný život. Jde o to, že si v určitých oblastech neuvědomujeme, kde nám peníze takzvaně „lítají z oken“. Proto je na místě se zamyslet, kde nám asi nejvíce naše peníze unikají.

Jak ušetřit elektřinu při svícení

Trávíte-li večery u televize nebo s knížkou, určitě vám jako zdroj světla postačí malá lampička. Nejenže tím můžeme ušetřit elektřinu, ale také nám příliš mnoho světla neovlivní usínání. Totiž, pokud jsme ve večerních hodinách vystaveni příliš intenzivnímu umělému světlu, náš mozek to vnímá tak, že je stále den a nezačne vytvářet melatonin, hormon, který je potřebný ke kvalitnímu spánku. Doporučujeme min. dvě až tři hodiny před spánkem volit tlumenější světla.

Co nejvíce využívejte denního světla a nesviťte zbytečně přes den. Vytáhněte raději žaluzie a nechte naplno proudit sluneční svit do své domácnosti.

Mýtus o LED žárovkách – nejsou vždy úspornější

LED žárovky jsou úspornější v místech, kde se svítí dlouhodobě. Naopak v místech, kde svítíme občas, jako je chodba, WC nebo koupelna, je stále lepší klasická vláknová žárovka. Zde svítíme opravdu krátkou dobu a moc elektřiny s úspornými žárovkami neušetříme. Dochází zde také k častému rozsvěcování, a to dražším LED žárovkám nesvědčí, klasické žárovce toto však nevadí.

Počítač, televize…

Takový nadupaný herní počítač bývá pěkný žrout elektrické energie, při dlouhých zimních večerech by mohl hráčům sloužit jako malý přímotop.

Pro procházení webových stránek, sledování videí a dalších podobně nenáročných aktivit upřednostněte používání notebooku nebo tabletu před stolním PC, jsou mnohem méně energeticky náročné.

Častým nešvarem bývá zapnutá televize v prázdné místnosti. Pokud usínáte u televize, zapněte si automatické vypnutí, včasné vypínání vám může ušetřit i tisíce korun ročně.

Ponechaná nabíječka v zásuvce stále spotřebovává malé množství energie, i když nejsou nabíjené žádné spotřebiče. Takto vám mohou odcházet stovky korun ročně.

jak ušetřit elektřinu televize
Nastavením automatického vypnutí u televize můžete ušetřit i tisíce korun ročně.

Vaření

Když dojde řeč na vaření, tak je jasné, že první spotřebič v hledáčku je náš sporák. Nic proti sklokeramickým deskám nebo litinovým sporákům, ale indukční deska je o 30–45 % úspornější. Je ale zároveň o trochu dražší. Podle toho, jak moc používáte sporák k vaření, zvažte, jestli se vám tato investice v budoucnu vrátí.

U litinových a sklokeramických desek lze v určité fázi vaření plotnu vypnout a čerpat teplo z nahřáté plotýnky.

Další rychlé tipy, jak ušetřit elektřinu při vaření:

  • Vyvarujte se používat k rozmrazování jídla kterýkoliv spotřebič.
  • Vařte s pokličkou, vodu k varu přivedete až dvakrát rychleji.
  • Používejte tlakový hrnec, ten vám vaření může zkrátit až čtyřikrát.
  • U hrnců a pánví dbejte na to, aby měly rovné, hladké a přilnavé dno.
  • Nádobí z mědi nebo oceli vede teplo lépe než smaltové hrnce.
  • Vyhněte se vaření jídla v tmavých matných hrncích. Kvůli povrchové úpravě teplo z vařiče plně neohřívá jídlo, ale okolní vzduch.

Jak ušetřit elektřinu u spotřebičů

Chladnička a mrazák jsou snad jediný spotřebiče, který v naší domácnosti pracují nonstop. Proto je při jejich pořizování na místě brát v potaz energetické štítky více než u jiných spotřebičů. Počítejte s tím, že vám tyto spotřebiče budou sloužit klidně i deset let, levnější a méně úsporný spotřebič se z dlouhodobého hlediska nemusí vyplatit. Pořízením dražšího a úspornějšího spotřebiče můžete za deset let používání ušetřit několik tisíc korun.

Mezi lidmi se traduje mýtus o tom, že je lepší mít lednici poloprázdnou, protože čím méně potravin v lednici bude, tím méně energie k ochlazování spotřebuje. Zdá se to být logické, opak je však pravdou, protože je v lednici málo předmětů, které by chlad udržovaly. Ideální je mít lednici plnou zhruba z 80 %.

Dbejte na správné používání spotřebičů:

  • Nevkládejte do ledničky ještě teplé jídlo, lednička pak musí intenzivněji pracovat.
  • Nemějte ledničku ani mrazák blízko tepelného zdroje (topení nebo sporák).
  • Když odjíždíte na delší dobu, vykliďte a vypněte chladničku.
  • Pro ohřev jídla použijte mikrovlnnou troubu, je to mnohem úspornější než zvolit klasickou troubu.
  • Bojler umístěný v chladném sklepě není nejlepší řešení, potýká se totiž s tepelnými ztrátami.

Víte, že…

… už 3 mm tlustá vrstva ledu v mrazáku zvyšuje spotřebu energie o 30 %? Moderní mrazáky se umí „samy odmrazovat“, v opačném případě se vyplatí dát si tu práci a pravidelně odmrazovat a svůj mrazák udržovat.

Praní a mytí nádobí

O pračce a myčce jsme psali v předchozím článku „Jak šetřit vodou“, protože jsou tyto spotřebiče náročnější na vodu než na elektřinu. Pro používání těchto spotřebičů využívejte noční proud, kdy za elektřinu platíte méně. Nízké tarify je možné mít i v časech během dne.

jak ušetrit elektřinu myčka s nadobím
Pro mytí nádobí a praní využívejte noční proud, kdy za elektřinu platíte méně.

Jak ušetřit elektřinu při vytápění

Vytápění patří mezi nejnákladnější položky při pobytu v domácnosti. Topit elektřinou patřilo dlouho mezi ty nejdražší možnosti vytápění. Mnoho domácností zbytečně protopí spoustu energie jenom proto, že u sebe doma nechtějí neustále nastavovat teplotu. Toto lze však jednoduše vyřešit pořízením termostatických hlavic a termostatů, kde stačí zadat, na kolik stupňů má být vytápěno.

V České republice si v domácnostech udržujeme poměrně vysoký tepelný komfort. S porovnáním s okolními státy topíme o 2-6 °C více. Příliš vytopené místnosti nám stejně po zdravotní stránce moc nesvědčí.

V příliš vytápěných místnostech (23-28 °C) se ztrácí přirozená vlhkost (ideálně kolem 40 %) a vzniká tzv. suchý vzduch, ve kterém mikroby a roztoči dokážou žít mnohem déle. Člověk je pak náchylnější na suchý kašel a různé alergie.

TIP:

Snížením teploty o 1 °C ušetříte 6 % nákladů za vytápění.

Fotovoltaické články

Jak značně ušetřit, nebo se dokonce stát energeticky soběstačnou domácností, je možnost pořízení fotovoltaické elektrárny. Dnes lze pořídit malou fotovoltaickou elektrárnu pro ekonomickou výpomoc nebo plně soběstačné systémy, které jsou navíc dotovány programem Zelená úsporám.

O fotovoltaice vyjde již brzy první díl!

Na toto téma plánujeme publikovat hned několik dílů, které vám díky malým úkolům pomohou získat potřebné know-how před oslovením firmy, která vám fotovoltaiku zprovozní.

V minulém díle Šetříme energiemi s Cinkly:

Šetříme energiemi s Cinkly – jak šetřit vodou

Za posledních padesát let byl zaznamenám nárůst spotřeby vody o 20 % za desetiletí, proto je na místě vzít v potaz svědomité zacházení s tímto zdrojem.

  • 2–5 litrů vody potřebuje člověk k přežití.
  • 150-200 litrů denně – průměrná spotřeba vody na jednoho obyvatele…

Zdroj:

datart.cz/novinky/radce/x7-tipu-jak-usetrit-na-elektrine-v-domacnosti

alza.cz/jak-usetrit-na-elektrine

kalkulator.cz/clanky/280/jak-setrit-elektrinou-pri-vareni