platba na kontakt

Platba na kontakt přichází do Česka

Platba na kontakt je moderní a efektivní způsob, jak posílat peníze prostřednictvím telefonních čísel. Tato inovativní služba nabízí jednoduchou registraci, eliminuje nutnost znát složité bankovní údaje a umožňuje okamžité transakce až do výše 5.000 Kč. S rostoucí podporou mezi bankami v České republice se stávají platby přes telefonní číslo běžnou a pohodlnou formou pro každodenní transakce.

Platbu na kontakt už podporuje většina bank v ČR

Platba na kontakt se v České republice stává realitou. Nabízí se nám možnost poslat peníze přímo na telefonní číslo bez nutnosti znát detaily bankovního účtu příjemce. Ať už využíváte mobilní aplikaci od vaší banky, proces registrace je překvapivě snadný a intuitivní. Stačí vybrat svůj účet a propojit ho s telefonním číslem, které používáte pro internetové bankovnictví. Poté můžete poskytovat své telefonní číslo těm, kteří vám chtějí poslat hotovost.

Platby na kontakt už aktivně podporuje několik bankovních institucí v Česku, což nabízí mnoho výhod. Nepotřebujete znát číslo účtu, stačí vám pouze telefonní číslo příjemce, což eliminuje chyby při zadávání čísel. Registrace do této služby zabere jen pár minut a může být okamžitě využita pro platbu.

Služba má svá omezení, například může být využita jen v České republice a pro transakce do 5.000 Kč. I přesto je tento limit pro běžné platby dostatečný. Pro větší transakce je stále možné využít QR kód, který se pošle příjemci a ten následně provede platbu.

Platby na kontakt již podporují banky jako AirBank, ČSOB, Fio Banka, KB, Raiffeisen Bank a Česká spořitelna. Aby tato služba fungovala mezi různými bankami, je nezbytné, aby ji podporovala jak banka odesílatele, tak banka příjemce.

Nastavení placení na telefonní číslo

Pro nastavení této funkce je potřeba mobilní aplikace vaší banky. Registrace spočívá v přihlášení do aplikace, výběru Platby na kontakt, výběru účtu pro propojení a potvrzení registrace. Odeslání platby je poté snadné, stačí vybrat v aplikaci banky možnost nové platby, zvolit příjemce podle telefonního čísla a zadat částku. Platby jsou prakticky okamžité.

V případě potřeby vám vaše banka jistě ráda poradí s nastavením. Co víme, tak všechny banky mají stejný postup nastavení, opravdu nic složitého to není.

Platby na kontakt nabízejí jednoduchost, rychlost a efektivitu. S rostoucí podporou bank v České republice se stávají jedním z moderních způsobů posílání peněz, kterým je možné využít jednoduše a rychle.

Platby na kontakt zažijí boom až v roce 2024

Už ze začátku spuštění platby na kontakt zažívá postupný vzestup a oblibu převážně u mladší populace. Ukazují svou praktičnost, jejich plné zapojení do každodenního života a větší oblíbenost v širším spektru uživatelů se však očekává až v následujícím roce 2024.

S rostoucím povědomím a dostupností této služby v bankovním sektoru lze předpokládat, že se stane klíčovým prvkem moderní platební kultury, která usnadní transakce a přinese další komfort uživatelům v jejich finančních operacích.

Další způsoby, jak platit mobilem

V mobilním světě platby prostřednictvím telefonů zažívají obrovský vzestup. NFC technologie umožňuje bezkontaktní platby přiložením telefonu k terminálu. Není to však jediný způsob, jak lze NFC využít.

NFC placení u terminálu

NFC technologie, která usnadňuje život

funguje to takto: máme pasivní součástky neboli takzvané NFC tagy, mohou to být třeba nálepky s natisknutým obvodem nebo plastové karty s vylisovaným obvodem. K tomuto tagu se přiblíží aktivní zařízení a dojde k vysílání elektromagnetických vln, mikro kondenzátor se v obvodu nabije a začne odesílat informace do NFC čipu v aktivním zařízení...

Další metodou platby je pomocí QR kódů. QR kódy umožňují rychlé a pohodlné provedení platby, stačí jen naskenovat kód a potvrdit platbu. Tato metoda je oblíbená pro svou jednoduchost a bezpečnost. Výhodou QR plateb je také možnost použití pro různé transakce včetně platby za nákupy v obchodech, v restauracích nebo dokonce při převodu peněz mezi uživateli.

Aplikace v mobilu pro placení mobilem

Je placení mobilem opravdu bezpečné?

Placení mobilem je dnes u většiny lidí samozřejmostí. Patříte mezi ně nebo patříte mezi ty podezřívavé, kteří nevěří, že takové placení je bezpečné a že je zde velké riziko úniku údajů o vaší platební kartě? Vysvětlíme si, jak vůbec toto placení funguje, jaké má výhody a i nevýhody, popíšeme si tři největší platformy, které můžete u nás používat: Google Pay, Apple Pay a Samsung Pay.

Mobilní peněženka

Mobilní peněženka je digitální aplikace, kam lze ukládat své údaje z platební karty (tím si do peněženky vložíte svou kartu), bankovní informace, a dokonce i hotovost.

Tato technologie umožňuje uživatelům provádět platby prostřednictvím svého mobilního zařízení. Je to jakýsi digitální ekvivalent fyzické peněženky, která umožňuje bezkontaktní platby, online nákupy a posílání peněz mezi uživateli.

Mobilní peněženky přinášejí pohodlí a větší bezpečnost, neboť údaje o platbách jsou často šifrovány nebo chráněny biometrickými údaji, jako jsou otisky prstů nebo rozpoznání obličeje.

Zabezpečení mobilních platebních metod

Mobilní zařízení jsou dnes naším neustálým společníkem a s tím, jak se stávají centrem našich finančních aktivit, je klíčové zajistit jim co nejvyšší úroveň bezpečnosti.

Zde je několik tipů, jak na to:

  • Aktivujte obličejové nebo otiskové rozpoznávání

Biometrické ověřování může zvýšit bezpečnost vašich platebních aplikací. Aktivujte obličejové rozpoznávání nebo čtečku otisků prstů, pokud je vaše zařízení podporuje.

  • Aktualizujte své zařízení

Pravidelně instalujte aktualizace softwaru, které vydává výrobce vašeho zařízení. Aktualizace často obsahují bezpečnostní záplaty a opravy, které chrání vaše data.

  • Používejte silná hesla a PIN kódy

Pro všechny platební aplikace a mobilní peněženky vytvořte unikátní a silné heslo nebo PIN kód. Vyhněte se snadno uhodnutelným kombinacím a používejte kombinaci čísel, písmen a symbolů.

  • Zapněte dvoufázovou autentizaci

Pokud je to možné, aktivujte dvoufázovou autentizaci pro vaše bankovní účty a platební aplikace. Tato vrstva zabezpečení vyžaduje kromě hesla ještě další ověření, například SMS kód nebo autentizační aplikaci.

Dvoufázová autentizace
Dvoufázová autentizace je bezpečnostní opatření, které zvyšuje ochranu účtu nebo systému před neoprávněným přístupem. Tento proces vyžaduje od uživatele ověření identity pomocí dvou různých prvků, ne jen hesla. Více se dozvíte v našem slovníku pojmů

  • Udržujte bezpečnost svého zařízení

Neotevírejte podezřelé e-maily nebo neklikejte na podezřelé odkazy, abyste zabránili instalaci škodlivého softwaru. Používejte antivirus a buďte obezřetní při instalaci aplikací z neznámých zdrojů.

  • Používejte funkce vzdáleného vymazání

Aktivujte funkce jako „Find My Device“ (Najít můj telefon) nebo „Find My iPhone“ (Najít můj iPhone), které vám umožní vzdáleně vymazat data ze ztraceného zařízení.

Nebezpečí na internetu na notebooku

Nebezpečí na internetu, rady pro bezpečné chování na internetu

Na internetu jsme každý den a bereme to jako samozřejmost. Sledujeme videa, bavíme se s přáteli, sdílíme zážitky nebo píšeme emaily. Upřímně, většina z nás asi moc nepřemýšlí nad tím, jaké nebezpečí na internetu nám hrozí, a to je chyba. Stejně jako se rozhlédneme při přecházení silnice, dáváme si pozor, aby nám někdo neukradl mobil nebo peněženku, bychom se s podobnou opatrností měli chovat i na internetu.

Co dělat při ztrátě mobilního zařízení

Pokud přijdete o svůj mobil, je důležité okamžitě podniknout několik kroků k zabezpečení platebních metod, které jsou s vaším zařízením propojené:

  • Zablokování telefonu

Okamžitě zablokujte svůj telefon. To můžete udělat pomocí „Find My Device“ nebo „Find My iPhone“. Tímto způsobem zabráníte neoprávněnému přístupu k vašim údajům.

  • Zablokování platebních aplikací

Pokud máte nainstalované platební aplikace, okamžitě je zablokujte nebo deaktivujte. To obvykle můžete udělat přes webové rozhraní dané bankovní instituce nebo přímým kontaktováním své banky.

  • Zrušení platebních karet

Jestliže máte uložené platební karty v mobilní peněžence, okamžitě je zablokujte nebo zrušte. Kontaktujte svou banku a informujte je o ztrátě zařízení a platebních kartách.

  • Změna hesel

Změňte hesla k účtům, které jsou přímo propojené s vaším mobilem. To zahrnuje bankovní účty a aplikace, které umožňují platby. Zvažte změnu hesla i u e-mailové schránce, sociálních sítích atd.

  • Kontakt s poskytovatelem služeb

V případě ztráty mobilu je vhodné kontaktovat svého mobilního operátora a poskytovatele platebních služeb, abyste předešli jakýmkoli neoprávněným transakcím nebo zneužití vašeho zařízení.

Závěrem

Platby mobilem se stávají stále běžnějšími a díky své pohodlnosti, rychlosti a jednoduchosti mají potenciál stát se preferovaným způsobem placení v budoucnosti. Tyto inovativní metody mohou změnit způsob, jakým nakupujeme a platíme za produkty a služby. S pokračujícím rozvojem technologií a zvyšující se důvěrou spotřebitelů se očekává, že mobilní platby se stanou klíčovým prvkem naší každodenní finanční interakce.