počítačová myš

Pozor na aktuální podvody na internetu

V poslední době se stále častěji setkávám s různými podvody na internetu. Pro ty, kteří nejsou tak zvyklí na online technologie, může být obtížné podvodné nabídky a zprávy rozpoznat. Sám se cítím být s technologiemi celkem obeznámený, a přesto mě stále dokážou nejnovější podvody něčím překvapit. Při tom zjištění mě napadá pomyšlení na ty osoby, které tak zběhlí nejsou. To mě motivovalo napsat další článek s touto tématikou.

Podvody prostřednictvím SMS zpráv

Možná jste někdy obdrželi zprávu v telefonu, která vypadala jako zpráva od vaší banky nebo jiné důvěryhodné instituce. Tyto zprávy vás mohou lákat k tomu, abyste odeslali citlivé informace nebo kódy. Pokud tak učiníte, podvodníci mohou získat přístup k vašim financím nebo účtům. Důležité je nereagovat na takové zprávy a vždy ověřit u příslušné instituce, zda vám skutečně něco poslali.

Můj případ:

Už je to týden, co mi chodí SMS o tom, že můj očekávaný balík má nesprávnou doručovací adresu a pokud svou adresu neopravím do jednoho dne, tak bude balík vrácený odesílateli:

podvod na internetu
podvody na internetu zpráva
podvody na internetu sms

Takové SMS mě v poslední době překvapovali. Neklikejte na odkaz a zablokujte tel. číslo.

Podvodné SMS zprávy o neuhrazeném clu

S tímto případem jsem se osobně nesetkal, ale kamarádovi takové SMS chodí běžně. O co jde?

Můžete obdržet SMS zprávu, která tvrdí, že jste nezaplatili clo za zboží, které jste si objednali. Tyto zprávy často požadují malé částky, třeba jen desítky korun, což může vypadat jako nepodstatné a může vás to přimět k rychlé platbě bez dalšího zkoumání.

Nicméně důležité je si uvědomit, že tyto zprávy jsou pravděpodobně falešné. Mnohé z nich se mohou tvářit, že přišly od legitimních společností, jako je DPD nebo Česká pošta, ale ve skutečnosti jsou to podvodné zprávy s cílem vás podvést.

V případě, že často objednáváte z Aliexpressu a přeci jen si nejste jistí, zda se opravdu jedná o podvod, kontaktujte buď doručovací společnost, celní úřad nebo zkuste kontaktovat prodejce.

Neznámá telefonní čísla

Pokud vás kontaktuje telefonní číslo, které neznáte, je dobré být obezřetný. Někdy může jít o podvod, kdy po zvednutí hovoru můžete být automaticky účtováni za drahý tarif volajícího. Doporučujeme takové hovory nezvedat a neznámá čísla blokovat.

Jak to může vypadat v praxi:

Hdyž hovor zvednete, je to interpretováno jako charitativní volání. Co to znamená? Jednoduše řečeno, za samotný hovor vám může být odečtena částka z vašeho telefonního účtu. V některých případech může jít o výraznější částky, například kolem stovky korun.

Jak tento celý podvod funguje, mi zatím není zcela jasný, ale je důležité si uvědomit, že taková rizika existují. Proto je dobré být opatrný a nezvedat hovory od čísel, která neznáte, zejména pokud očekáváte, že by to mohlo být spojeno s nějakým podvodem.

Nebezpečí na internetu na notebooku

Nebezpečí na internetu, rady a tipy…

Až na pár milovníků tlačítkových mobilů máme už všichni smartphony, který mají svým vybavením mnohem blíž k počítači než k telefonu. Lze přes ně brouzdat po sociálních sítí, nakupujeme v e-shopech, používáme internet banking, v mobilu máme fotky, videa a spoustu dalších údajů, které by mohly někoho dalšího hodně zajímat. Je proto více než nutné svůj mobil chránit a to nejen proti krádeži.

Prodej přes Facebook Marketplace

Facebook Marketplace je místo na Facebooku, kde můžete prodávat nebo kupovat věci. Bohužel se zde v poslední době hodně často objevují podvodníci. Pokud vás někdo kontaktuje a chce, abyste mu zboží poslali předem a zaplatil až později, nebo má neobvyklé požadavky, buďte opatrní.

Můj případ z praxe:

Kdo v poslední době něco prodával přes Marketplace, tak pochybuji, že se s tímto podvodem nesetkal. Ano, až tak je to běžné.

Klasicky inzeruji položku k prodeji na Marketplace, v tom se mi ozývá zájemce, který má o produkt zájem, s tím, že by si poslal kurýra, kterému už stačí položku předat, že už to bude celé zaplacené a peníze si mohu vyzvednout na konkrétní web. stránce. Jenže link vás zavede do prostředí totožné se stránkami dopravce (jsou téměř nerozeznatelné) kde na vás čeká výzva k vyplnění vaší karty nebo údajů do vašeho internetového bankovnictví.

Pokud vyplníte, podvodníci se zmocní vaší karty či účtu a je malér.

Se stejným případem se setkávám i na Bazoši (bazos.cz), kde mě kontaktují přes WhatsApp ve stejném stylu.

Chat zprávy s podvodníky, stále stejná písnička…

Falešné reklamní kampaně

Tento podvod je starý, ale stojí za připomínku, protože se setkávám s reklamou na Instagramu tvářící se, že je kampaň vedená společností ČEZ, která vybízí ke koupi akcií s odměnou až 35.000 Kč.

Všimněte si, z jakého profilu reklama běží, to asi ČEZ nebude…

Pokud obdržíte e-mail, který vám nabízí fantastické slevy, nebo tvrdí, že jste vyhráli v soutěži, kterou jste se nezúčastnili, buďte obezřetní. Mnoho z těchto e-mailů je podvodných a cílí na získání vašich osobních údajů. Vždy si důkladně ověřte odkazy v e-mailu a nespěchejte s klikáním na ně.

Na závěr takový bonbónek, se kterým jsem se setkal:

Volá mi někdo „z mé banky“ a první co jsem musel provést bylo ověření mé identity tak, že jsem měl nadiktovat své rodné číslo. Říkám, že mi volají oni, tak snad vědí, komu volají, tak proč by mělo jít diktování z mé strany, že žádné osobní údaje sdělovat nebudu. Paní na druhé straně mi navrhla, že může zaslat zprávu do mého mobilního bankovnictví o tom, že mě kontaktují z banky. To jsem odmítl s tím, že to je stále divný postup. Nakonec jsem se po handrkování dozvěděl, že jde pouze o seznámení s novinkami na trhu. A kvůli tomu po mě chtějí rodné číslo?

Ponaučení: nikdy nesdělujte své osobní údaje, ignorujte podobné výzvy.

Apple iPhone

Spotřeba dat v mobilu

Zvýšená spotřeba dat v mobilu nemusí být jen otravným problémem. Článek přináší detailní návod, jak lépe využívat Wi-Fi, optimalizovat stahování a aktualizace, a mnoho dalších užitečných rad pro efektivní správu dat na vašem mobilním zařízení. Objevte, které aplikace na vašem zařízení spotřebovávají nejvíce dat a jak dlouho vydrží určité množství dat v závislosti na vašem použití. Navíc se dočtete, které programy spotřebovávají nejméně dat při videohovorech.